Inga glädjesiffror från nya vd:n – iskall utveckling för Clas Ohlson i sommar

Clas Ohlson ökade försäljningen med måttliga en procent under senaste kvartalet. ”Senare delen av sommaren har varit svag”, konstaterar nya vd:n Lotta Lyrå.
Text: Daniel Norman

Clas Ohlsons första kvartal

Försäljning: 1 783 (1 763)
Rörelseresultat: 100 (75)
Antal butiker: 218 (207)

Försäljning och rörelseresultat anges i Mkr. Förra årets resultat inom parantes.

1 augusti tillträdde Lotta Lyrå som vd och koncernchef för Clas Ohlson. I dag kastas hon för första gången i i hetluften när kedjan presenterar sin kvartalsrapport. 

Under första kvartalet på det brutna räkenskapsåret, maj-juli, ökade försäljningen med en procent jämfört med samma period i fjol mätt i lokal valuta. Då ska tilläggas att antalet butiker är elva fler. Omsättningen landade på 1 783 miljoner kronor.

– Vi redovisar därmed en något svagare försäljningsutveckling där framför allt senare delen av sommaren har varit svag. Vi har under perioden haft en utmaning framför allt i trafiken till våra butiker. Vi har heller inte fått full utväxling på våra säsongsrelaterade produkter, säger Lotta Lyrå som konstaterar att utvecklingen för augusti inte varit bättre. 

Även då ökade försäljningen inte med mer än en procent. 

Butiksoptimeringen i Storbritannien gör att Clas Ohlson gör ett rejält tapp på marknaderna utanför Norden. Försäljningen där sjönk med 22 procent mätt i lokala valutor under kvartalet.

Även hemma i Sverige visar kedjan upp en negativ utveckling där försäljningen sjönk med en procent. I Norge och Finland däremot ökade försäljningen med två respektive fyra procent. 

– Arbetet med att bli än mer relevanta i vårt erbjudande fortsätter, säger Lotta Lyrå. 

Bland annat har kedjans serviceerbjudande utvecklats. Sortimentet utvecklas, till exempel har ett nytt sortiment av inomhusbelysning lanserats. Dessutom öppnas fler butiker i mindre format för att öka tillgängligheten för kunderna. 

Trots en svag tillväxt förbättrades rörelseresultatet med 33 procent under kvartalet jämfört med samma period i fjol och landade på 100 miljoner kronor. 

– Jag ser en god grund för utveckling och långsiktig tillväxt, och en stor potential för nya möjligheter framåt. Vi startar nu arbetet med att utvärdera dessa möjligheter, säger Lotta Lyrå.   

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...