Foto: Kalle Östgren

Inför kraftprovet: Stadiums panikbutik tog ner pulsen på stressade cyklister

Stadiums butikskoncept vid startlinjen hjälpte panikslagna cyklister inför jätteevenemanget Vätternrundan 2017. ”Vill hjälpa deltagarna att få den bästa upplevelsen”, säger eventchefen Patrizia Nilsson till Market.
Text: Kalle Östgren

Vätternrundan i korthet

  • Vätternrundan är världens största motionscykellopp, 300 km med start och mål i Motala.
  • Loppet lockar deltagare från hela världen och ingår i En svensk klassiker.
  • Under ”cykelveckan” innan huvudloppet arrangeras de kortare loppen Halvvättern (150 km), Tjejvättern (100 km), MTB-Vättern och Minivättern.
  • Tillsammans har loppen cirka 40 000 anmälda deltagare årligen.
  • Vätternrundan arrangeras av Motala AIF Idrottsallians.

Stadium var huvudsponsor för årets upplaga av Vätternrundan, världens största motionscykellopp. Kedjan syntes i alla kanaler och med det stora tältet med butik och nummerlappsutdelning vid parken intill Vättern vid Motala centrum.

Precis intill loppets start, vid torget i Motala, placerade Stadium ett annat, betydligt mindre och mycket uppskattat koncept: Panikbutik.

Här kunde nervösa cyklister som närmade sig maxpuls och ett par minuter till sin startgrupp få hjälp med punkteringar, batteribyten och andra sista sekunden-incidenter.

– Vi ser det här som en service till deltagarna, för att hjälpa dem få den bästa upplevelsen av loppet. Vi har gjort liknande satsningar i Oxberg under Vasaloppets vintervecka, när de kortare loppen startar där, säger Patrizia Nilsson.

ANDLIG KRAFT. Vid Motala kyrka kunde cyklisterna få extra stöd och tro för att klara 30 mil runt Vättern.

Historierna är många om andra, större behov strax innan starten av Vätternrundan.

En av de mest klassiska är mannen som kom direkt från järnvägsstationen med en jättelik kartong till loppets serviceteam vid starten. Kartongen visade sig innehålla en omonterad racer som mannen bad att få hjälp att sätta ihop, vilket teknikerna lyckades med på rekordtid. Efter en inledande vurpa då mannen kopplade skorna till pedalerna rullade han iväg – och fullföljde loppet.

Hur gick det för er panikbutik i år, hade ni lika stora saker att ta i, eller…?
– Haha, nej, inte riktigt. Det gick jättebra. Cyklisterna behövde hjälp med allt möjligt. Och ofta behövs bara lite peppande snack innan de gav sig av.

Något du tyckte var speciellt roligt under årets cykelvecka i Motala?
– Mini Vättern är ett fantastiskt lopp, med alla barn i rörelse. Inramningen i parken blev riktigt bra med invigning och en massa aktiviteter för alla åldrar.

NÖJD MED INSATSEN. Markets skribent Kalle Östgren körde sin sjätte vätternrunda och summerade ett soligt och bra lopp utan missöden.
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...