Foto: Andreas Heneborn

Indiska visar upp svarta siffror – men ägaren har tvingats skjuta till pengar

Efter många år av förluster nådde Indiska ett positivt rörelseresultat förra räkenskapsåret. ”Vi har vänt upp och ned på varenda sten”, säger vd Karin Lindahl. Däremot har hon som ägare tvingats skjuta till pengar för att bolaget ska klara likviditeten.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Indiska tappade omsättning under sitt senaste brutna räkenskapsår, som slutade 31 augusti.

Det visar det färska bokslutet.

Omsättningen landade på 509,5 miljoner kronor, vilket ska jämföras med 552, 8 miljoner kronor året innan.

– Vi stängde 15 butiker och minskade även en del yta i våra befintliga butiker. Vi är nöjda med de stängningar vi har gjort, eftersom alla de butikerna var olönsamma, säger Karin Lindahl till Market.  

Samtidigt påpekar hon att det inte är inte enkel att styra om kundflödena från en butik till en annan eller till e-handeln.

– Utvecklingen på jämförbara butiker var utmanande under första delen av våren, men visade fantastisk tillväxt under sommaren.

Däremot gör kedjan en rejäl resultatförbättring på nästan 60 miljoner kronor och redovisar ett rörelseresultat på 18,7 (-41,1) miljoner kronor.

– Hårt arbete, svarar Karin Lindahl när Market frågar vad som ligger bakom det.

– En väl genomför rekonstruktion i grunden och att vi har vänt upp och ner på varenda sten för att verkligen ompröva kostnaderna i allt från hyreskontrakt, personal, logistik, indirekta kostnader med mera.  Vi har en del kvar, men på kostnadssidan tycker jag att vi har kommit ganska långt, fortsätter hon.

En betydande förklaring till de svarta siffrorna är ackordsvinsten efter Indiskas senaste rekonstruktion. Den pågick under delar av räkenskapsåret och avslutades i februari.

I slutet av senaste räkenskapsåret hade Indiska 77 butiker.

Under året har ägarbolaget, med Karin Lindahl själv i spetsen, tvingats skjuta till pengar.

Indiska fick bland annat ett lån av ägaren på 66,8 miljoner kronor, 61,7 av det omvandlades till ett aktieägartillskott.

Bolaget fick ytterligare 4,8 miljoner från ägaren och en kredit på tolv miljoner kronor för remburser.

– Indiska har både rekonstruktioner och ett flertal olönsamma år bakom sig. Det kommer att ta tid att till fullo vända rund bolaget i den extremt konkurrensutsatta detaljhandeln och då behöver vi precis som andra bolag konsekvent se över balansräkningen, säger Karin Lindahl.

Efter räkenskapsåret har Indiska fått ytterligare pengar 4,8 miljoner kronor från ägaren samt ett lån från en extern långivare på 47 miljoner kronor och en höjd checkkredit på tio miljoner kronor.  

Dessutom har en nyemisson om 40,5 miljoner kronor genomförts.

– Skulden från rekonstruktionen betalades till fullo tillbaka under hösten 2018. Eftersom försäljningen var svagare än tänkt blev belastningen högre än tänkt och en nyemission behövdes göras, säger Karin Lindahl.

Hur mår Indiska ekonomiskt i dag?
– Jag är otroligt ödmjuk inför det tuffa klimatet som råder i detaljhandeln. Vi lämnar ett bitvis fantastiskt, bitvis extremt utmanande 2018 bakom oss och lägger nu all kraft på att vässa vårt kunderbjudande.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...