Ikea-varuhusets hållbara succé - nu sprids idén inom kedjan

Här är Ikea-varuhuset där en nött Billy-bokhylla får en andra chans. ”Vi vill att våra produkter ska ha en lång livstid”, säger varuhuschefen Anna-Karin Zinnerfors. Nu sprids idén inom Ikea.
Text: Daniel Norman
Annons:

Sedan fem år tillbaka kan Ikeas kunder i Jönköping komma tillbaka till varuhuset med sina använda Ikea-möbler för att få dem sålda.

– Vi vill bidra till att skapa ett hållbart Sverige och vi vill att våra produkter ska ha en lång livstid, säger Anna-Karin Zinnerfors till Market.

Satsningen går under namnet Återbäringen.

– Det är egentligen ganska enkelt. Kunden kommer hit med sin gamla möbel. Det spelar ingen roll hur gammal den är. Där avgör våra medarbetare hur mycket möbeln kan säljas för i vår fyndhörna. Sedan får kunden motsvarande i värdekuponger som de kan handla nytt för, berättar Anna-Karin Zinnerfors.

ÅTERVINNING. Ikea i Jönköping ger gamla möbler nytt liv.

Möblerna ska vara monterade. Av hygien- och säkerhetsskäl tar varuhuset inte emot stoppade möbler.

– Det kommer ett antal kunder varje dag med gamla möbler som de vill att vi ska sälja. Det är fler på helgerna, säger Anna-Karin Zinnerfors.

Hon uppskattar att det handlar om 15 kunder i veckan. Under vår och höst, när många städar sina förråd, så ökar det.

Möblerna säljs på en markerad yta i fyndhörnan.

– Jag har sett grejer från 1980-talet där. Även saker ur gamla kollektioner. Det brukar försvinna jättefort.

Överlag så brukar produkterna säljas rätt snabbt, berättar hon.

– Drar det ut på tiden så testar vi att sänka priset och går det inte att sälja det ändå får vi fundera på annan form av återvinning, säger Anna-Karin Zinnerfors.

Hon berättar att fler varuhus fått upp ögonen för satsningen.

– Vi har haft flera här på besök och jag vet att några i Göteborg testat det under våren. Jag är jätteglad att vi kan inspirera andra att göra samma sak.

Annons:

Analyser

Loading...