Ikea-varuhuset fimpar kontanterna för gott: ”Frigör 30 minuter per dag”

Testet blev en framgång. Nu är Ikea i Valbo utanför Gävle kontantfritt permanent. ”Vi får större möjlighet att ta hand om kunderna”, säger Patric Burstein, chef för kundupplevelser vid varuhuset.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

1 oktober förra året inledde Ikea i Valbo, som första varuhus inom hela koncernen, ett test att vara kontantfritt.

– Vi skulle först hålla på fram till årsskiftet, sedan förlängdes det fram till 31 mars och nu är det permanent från och med 1 april, säger Patric Burstein till Market.

Varför?
– Därför att vi upplever att det har gått så bra.

– Vi får större möjlighet att ha hand om våra kunder ute i våra varuhuset genom att vi inte behöver lägga resurser på att hantera kontanter. Vi kan bemanna kassorna på ett annat sätt vilket lett till att vi har kortast köer av alla kollegor i hela landet.

Givetvis finns säkerhetsaspekten med där också.

– Vår personal tycker att det här är jättepositivt. Det frigör 30 minuter per dag för dem som de annars hade fått lägga på att hantera pengar, säger Patric Burstein.

Han påpekar att varuhuset har en pragmatisk inställning till det hela. Kommer det en kund som absolut vill betala med kontanter så får den hjälp.

– Då säger vi inte nej till dem utan då kommer en kollega med växel. Det tror jag är en viktig del, att vi inte säger nej.

Är det några andra Ikea-varuhus som följt efter er?
– Att vi valt att göra varhuset kontantfritt bygger inte på något beslut från högre ort. Det har vi fattat utifrån våra förutsättningar. Vi hade redan innan väldigt få som betalade med kontakter. Hur andra väljer att göra beror lite på hur det ser ut för dem, säger Patric Burstein.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...