Foto: Shutterstock

Ikea i Haparanda om vattenkaoset: ”Vi är förberedda”

Vårfloden ger enorma vattenmassor som hotar Haparanda – och Ikeavaruhuset. Arbetet med att bygga skyddsvallar fortsätter. ”Förberedelser som ska skydda en hel stad”, säger varuhuschefen Helge Nilsson till Market.
Text: Daniel Norman
Annons:

Vattennivån i Torne Älv har under den senaste veckan hotat att dränka Haparanda, efter att värmen gett turbofart åt snösmältningen och vårfloden.

Extra åtgärder har satts in för att undvika vattenkaos och skydda både Ikeavaruhuset och köpcentrumet Rajalla. Bland annat har en gigantisk ”vattenorm”, en 80 centimeter hög, orange barriär fylld av sandsäckar, lagts ut längs älven för att skydda mot det stigande vattnet.

I dag har SMHI utfärdat klass 2-varningar för mycket höga flöden i Norrlands läns kustland, men prognosen är att vattennivåerna kulminerat för tillfället.

– Läget är under kontroll. Åtgärderna som vidtagits handlar om att skydda en hel stad, säger Helge Nilsson till Market.

Räddningstjänsten varnar för att vistas kring älven och uppmanar alla att respektera avspärrningarna.

– Vi har varit väl förberedda, åtgärderna är sedan länge förankrade i ett lokalt samverkansråd. Det är viktigt att säga att skyddsinsatserna för varuhuset inte är något som Ikea själva vidtar, utan att vi kompletterar det experterna inom kommunen och Räddningstjänsten tar beslut om, säger Helge Nilsson.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...