Foto: Foto: Ragnar Òmarsson/Inter Ikea Systems

Ikea-hack tar steget in i konstens värld - ny utställning baserad på möbeljättens produkter

En fåtölj skapad av korta 6 971 blyertspennor, en skulptur byggd av 63 stolar och en Sverigeklänning sydd av fyra stadiga bärkassar i blå och gul plast. Ja, vi snackar Ikea-prylar tolkade på nya, kreativa sätt under en kommande utställning i Älmhult.
Text: Agneta Renmark
Annons:

Ikea-hack är ett ord för fenomenet där människor använder företagets produkter som material men på sitt eget unika sätt. Det kan betyda mindre förändringar som att byta ben på soffan ”Klippan” eller mer avancerade bearbetningar som att tillverka en fåtölj av 6971 av korta Ikea-blyertspennor.

I utställningen ”Hacked: Our Products. Your Ideas” visas verk av 30 konstnärer, arkitekter och formgivare från hela världen på Ikeas museum i Älmhult, med start 28 april. Som besökare kan man även möta flera av dem i workshops och föreläsningar under hela utställningsperioden, och även få tillfälle att testa sin egen kreativitet.

En av dem som kan komma att finnas på plats är Heidi Mattsson, som sytt upp en folkdräkt av kassen ”Frakta” – den för Ikea så karaktäristiska blå bärkassen (som för övrigt är en riktig kassako som säljs i 65 miljoner exemplar per år.)

Tio timmars hårt slit vid symaskinen krävdes för att få ihop klänningen, medan själva materialkostnaden landade under 100-lappen.

– Det tuffaste var att få till broderierna, berättade Heidi Mattsson när hon intervjuades av Expressen inför nationaldagen 2016.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...