Ikea bäst på hållbar bomull – men efterfrågan från konsumenterna är sval

Ikea är bäst i världen på att använda hållbart producerad bomull, och H&M hamnar på femte plats. Det visar en ny rapport. Men konsumenternas intresse för klädindustrins kamp är svalt.
Text: Miriam Järlesjö
Annons:

Runt 15 procent av den globala bomullsodlingen är i dag hållbart producerad – men bara en dryg femtedel säljs som hållbar. Orsaken till det är svag efterfrågan från både företag och konsumenter, enligt rapporten från Världsnaturfonden (WWF), Solidaridad och Pesticide Action Network. Det uppger TT.

– Fler konsumenter skulle behöva göra medvetna val kring vilka företag man ska välja och vilka plagg man ska köpa. Sedan kan det vara svårt för en konsument att hänga med. Företagen sitter på nyckeln. Man måste köpa upp de kvantiteter som finns tillgängliga. Det skulle också skapa efterfrågan och få fler bönder att ställa om till ekologiskt, säger Daniel Robertsson, chef för företagssamarbeten på WWF, till TT.

I rapporten granskas de 75 största företagen som använder bomull i sin produktion. Ikea toppar listan, och H&M kommer på femte plats.

Jag är väldigt glad att två svenska bolag kan ligga där och visa resten av textilvärlden att det går att göra det här, och att det går att ha ambitiösa mål. Fler företag måste sätta upp som mål att ha 100 procent hållbar bomull i sin produktion senast 2020, säger Daniel Robertsson.

Över hälften av de granskade företagen – 44 stycken – får dock underkänt. I botten hamnar företag som Carrefour, Amazon och Footlocker.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...