Foto: Johan Marklund

Ica-bossen om förlusten efter Hemtex-affären: ”Priset ligger på en rimlig nivå”

Ica Gruppen gör en reaförlust på 400 miljoner kronor i och med försäljningen av Hemtex till norska Kid Interiør. Men koncernchefen Per Strömberg är nöjd med affären. ”Priset ligger på en rimlig nivå”, säger han.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Många har ifrågasatt Icas ägande i Hemtex. Kedjan har ständigt kämpat med svajig försäljning och lönsamhetsproblem.

– Vi har lyckats skapa en bra verksamhet i Hemtex, så det är fel att säga att det bara har slukat resurser. Hemtex har bidragit i Ica-systemet men framåt ser vi att kopplingen till kärnaffären är för liten, säger Per Strömberg till Market.

Hemtex säljs nu till norska heminredningskedjan Kid Interiør för 226 miljoner kronor.

För Ica Gruppen innebär affären en reaförlust på 400 miljoner kronor.

– Utifrån hur marknaden ser ut och med tanke på lönsamheten i bolaget så tycker vi att priset ligger på en rimlig nivå, säger Per Strömberg, som på onsdagen befinner sig på en träff för Ica-handlare.

Vad säger handlarna om affären?
– Alla känner att det är bra att renodla och att vi har fokus på kärnaffären och de stödjande verksamheterna.

– Vi ska ha fokus på det som är viktigast och Hemtex är inte viktigast. Affären ger oss möjlighet att fokusera mer på att utveckla kärnaffären och de stödjande verksamheterna, säger Per Strömberg.

Hemtex omsatte 1 020 miljoner kronor 2018 och redovisade ett rörelseresultat på 13 miljoner kronor. Både försäljning och lönsamhet försämrades.

Var det fel beslut att förvärva Hemtex?
– Jag vill inte recensera beslut som fattades före min tid. Ica hade en helt annan struktur då. Nu har vi en ny struktur och i det här läget är det rätt att kliva ur, säger Per Strömberg.

Några fler avyttringar är inte aktuella för tillfället, men Per Strömberg stänger inte dörren för fler förvärv.

– Vi tittar alltid på möjliga förvärv. Sedan 2012 har vi gjort tolv affärer – förvärv eller avyttringar. Två affärer per år är en hög aktivitetsnivå. Framtiden får utvisa om vi fortsätter på den nivån.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...