Foto: Kristin Lidell

Ica är redo att leverera – snart öppnar matjätten sin darkstore: ”Testkör nu”

Nu öppnar Icas plocklager för e-handel i Johanneshov i Stockholm. ”Vi testkör just nu men går skarpt på tisdag”, säger Anders Svensson, vd, Ica Sverige.
Text: Pontus Nyman
Annons:

E-handeln erbjuds som en frivillig tilläggstjänst till butikerna och det är handlarna som bestämmer sina egna priser. Plockningen och distributionen sker från lagret både när det gäller matkassar och lösplock.

– Vi kommer att leverera åt 13 butiker initialt men räknar med att vara uppe i drygt 40 innan sommaren, säger Anders Svensson till Markets systertidning Icanyheter.

Volymerna väntas öka snabbt eftersom omkring 50 procent av de intresserade butikerna är nya på nätmat.

– Av platsbrist är det många som inte kunnat starta sin egen e-handel. Tajmingen är rätt och intresset är stort.

I takt med att erbjudandet växer krävs större lokaler och till hösten flyttas verksamheten till Jordbro söder om Stockholm. Ytan breddas då från 8 000 kvadratmeter till omkring 20 000 kvadratmeter.

– Med Jordbro som bas kommer vi att utveckla kapacitet för att leverera till hela Storstockholm och andra delar av Mälardalen, konstaterar Anders Svensson.

Lagret kommer att bemannas av omkring 100 anställda plus transportpersonal som ökas i takt med att volymerna växer. Under 2019 räknar Ica med en leveranskapacitet på 3 000 order per dag.

När det kan tänkas bli aktuellt med fler plocklager i andra stora städer är dock inte klart i dagsläget.  

– Vi utvärderar löpande behovet av att skapa e-handelslager för andra delar av Sverige men tidpunkten beror på volymefterfrågan. I dagsläget finns inga beslut.

Ica omsätter med sina 1,2 miljarder kronor enligt egna beräkningar mest av alla dagligvaruaktörer på nätet.

– Vi har kommit till den punkt då många butiker närmar sig en kapacitetsbrist, och då är plocklager den naturliga lösningen.

Med ett plocklager eller en så kallad ”darkstore”, kan många fler Ica-butiker ansluta sig till e-handel samtidigt som de drar gemensamma fördelar när det gäller plock och logistik. Fyllda lastbilar som levererar enligt rutter som optimerats av datasystem kapar både tid och kostnader.

– Dessutom får vi ett mer konkurrenskraftigt erbjudande när det gäller leveranserna.

Leveranstiderna blir inledningsvis mellan 07-22 på vardagar, 08-16 på lördagar och 14-22 på söndagar, berättar Anders Svensson.

Samma ämne:
Annons:

Analyser

Loading...