I dag avgörs Kappahls framtid – Mellby Gårds vd svävar forfarande i ovisshet

I dag går acceptperioden ut för Mellby Gårds erbjudande till aktieägarna i Kappahl. ”Jag svävar själv i ovisshet, men har en bra magkänsla”, säger Johan Andersson, vd i Mellby Gård, som nu väntar på utfallet i storaffären.
Annons:
Text: Marie Hillblom
Annons:

I slutet av juli kom Mellby Gårds besked att man vill köpa resterande aktierna i Kappahl. I dag äger koncernen 29,5 procent av aktierna.

Budet till aktieägarna är att sälja sina aktier till ett fast pris om 20 kronor.

Kappahls oberoende budkommitté har synat budet och rekommenderar aktieägarna att acceptera. Även organisationen Aktieägarna rekommenderar aktieägarna att sälja.

– Jag vet att Robur accepterat budet också, säger Johan Andersson, som nu får ägna fredagen åt att invänta ett besked.

– Men det är klart att de besked som kommit ger en god sammantagen bild att affären ska gå igenom, säger han.

Aktiehandeln på Stockholmsbörsen Nasdaq pågår fram till klockan 17.30.

– Erfarenheten är den att de flesta väntar in i det sista innan de säger ja eller nej. Så det är svårt att veta hur det går, säger Johan Andersson.

Mellby Gård har som ambition att bli helägare till Kappahl och låta klädkedjan lämna börsen.

Budet är strukturerat så att om Mellby Gård får köpa över 90 procent av aktierna kommer affären att genomföras ovillkorat.

– Då begär vi ett tvångsinlösningsförfarande av de sista aktierna. Man kan begära ett förfogande över alla aktier, även om man inte har alla aktier i sitt kassaskåp, förklarar Johan Andersson och säger att då bolaget formellt förfogar över 100 procent av aktierna kan de  avnotera bolaget från börsen.

Om resultatet av fredagens börshandel med Kappahlaktierna landar i att Mellby Gård får köpa mindre än 90 procent av aktierna kommer det att inledas en diskussion om hur storägaren ska agera.

– Då får vi diskutera om vi ska genomföra affären eller lämna, säger Johan Andersson och menar att det beror på hur aktieägarförhållandet ser ut.

Fredag morgon har Johan Andersson en bra magkänsla:

– Jag försöker att inte spekulera, säger han och menar att även om inget besked i storaffären kanske finns klart förrän på måndag så kommer han att sova gott under helgen.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...