I dag 9.30 håller Amazon pressträff – molntjänsterna är det troliga samtalsämnet

Amazons presskonferens klockan 9.30 lär bli dagens stora samtalsämne. Och som Market berättat tidigare tyder det mesta på att den amerikanska nätjätten kommer att prata om molntjänster i stället för svensk e-handel.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Klockan 9.30 kommer Amazon Web Services att hålla en presskonferens i Stockholm. Enligt ett pressmeddelande kommer den amerikanska jätten med ”större tillkännagivanden” - oklart vilka.

Då Amazon Web Services är avsändare talar dock för att det handlar om jättens egna flotta för molntjänster.

I Amazons palett av erbjudanden är AWS i dag det mest lönsamma, med en omsättning på hisnande 17,5 miljarder dollar förra året.

Tidigare i år investerade Amazon omkring en miljard kronor på att skapa så kallade Availability Zones på totalt 300 000 kvadratmeter i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm.

Från de tre mellansvenska städerna kommer Amazon kunna serva kunder i hela Norden och redan i dag driver flera svenska bolag stora delar av sin verksamhet med just Amazons molntjänster.
 

Ett exempel är betalbolaget Bambora, som Market tidigare skrivit om.
Bambora är bara en av många startups som ofta lyfter fördelarna med att jobba i molnet. Även betydligt större svenska bolag som Ikea, Volvo och Scania lär finnas bland kunderna.

Om det, AWS, och investeringarna i de tre Mälardalskommunerna, kan Amazon vilja lägga ut texten i dag.

Den andra något mer perifera möjligheten stavas e-handelsplattform. Ett ben som får betydligt fler att bita på naglarna av upphetsning. Tidpunkten för en svensk lansering går (nästan) att sätta pengar på hos spelbolagen och konsekvenserna av att Bezos och company snart trycker på start har belysts ur de flesta vinklar vid det här laget.

Faktum är att många trodde att Black Friday skulle bli dagen d. Det blev det inte.

Julhandeln? Nja. Flera branschmänniskor som Market har pratat med är skeptiska. ”Man borde ha hört något och det har vi inte”, säger många.

Att Amazon, kända för att inte släppa ut mer information än nödvändigt, kommer att presentera någon helt annan nyhet än de två alternativen ovan är verkligen inte omöjligt, men heller inte jättetroligt.

Under förmiddagen lär bilden klarna.

Market är givetvis på plats och direktrapporterar. Följ pressträffen minut för minut här.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...