Foto: Foto: Pontus Nyman

Husbyhandlarna stängde butikerna i protest: ”Vi blev lovade fler poliser”

I dag, torsdag, mellan klockan 12 och 13 stängde alla butiker i Husby centrum. Orsaken: en protest mot ökad kriminalitet och sämre polisiär närvaro. ”Polisen svek oss”, säger handlare som Market pratar med.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Klockan är kvart i tolv och regn och dis ligger över Husby centrum utanför Stockholm. Handlarna har inte hunnit samlas men säkerhetschefen Per Geijer från Svensk Handel är tidig. Tre män glider förbi oss där vi står och pratar. Samtliga har dragit upp jackan för att dölja ansiktet.

– Ta bort de där kamerorna, jag ska knulla er, säger en av dem till några branschkollegor som filmar.

Jag tittar ned i anteckningsblocket och fortsätter intervjun som om inget hänt.

– För mindre än ett år sedan var jag här när handlarna demonstrerade första gången. Det var allvarligt redan då – och polisen utlovade ökad närvaro. Nu står vi här igen, vilket jag tycker är ett ordentligt underbetyg, säger Per Geijer.

Bilden delas av samtliga handlare som Market pratar med. Nebil Mohammed är frisör, Fazil Abood säljer blommor och Riadh Alsayfi driver Ur & Guld. Samtliga har problem med kriminaliteten i området.

– Det behövs fler poliser och fler vakter. Att bara sätta upp kameror räcker inte. Vi blev lovade fler poliser och vakter, men så har det inte blivit. Man lovar mycket men det händer inget, säger en av dem och de andra nickar instämmande.

Otryggheten kring centrum är märkbar. Enligt Nico Mulic, handlare på Ica Supermarket Husby, rör det sig om en liten andel individer.

– 99 procent av de som handlar i butiken sköter sig bra. Det är den sista procenten som förstör för alla andra, säger han och fortsätter:

– Ofta är det folk i 20 till 30-årsåldern som kommer in påtända och snattar varor.

Han har fått spendera åtskilliga tusenlappar på säkerhet men ändå krävs minst tre personer närvarande när butiken stängs för dagen.

– I den förra butiken som jag drev i Söderköping så var det inte så noga. Där kunde man öppna och stänga själv. Här i Husby försöker vi att alltid tänka på vad vi gör, och att vi är noggranna med arbetsrutinerna, säger han.

Ändå utsattes hans butik i somras för en smash and grab-kupp – redan efter en månad på det nya jobbet.

– Det var ju inte direkt så kul att få det samtalet klockan 02.00 på natten. Husby har väldigt stor potential och det planeras flera tusen nya bostäder. Det är synd att dessa problem svärtar ned ryktet, konstaterar han.

Hur mycket brotten kostar är svårt att räkna på – eftersom både tid, försäkringar, oro och andra faktorer spelar in. Snatterierna är en stor bov i dramat.

I ett försök att få bukt med problemen har Nico Mulic anlitat ett externt övervakningsbolag som i realtid bevakar butiken ett par timmar per dag.

– Varje gång de kollar så hittar de någon som snattar. Det är klart att det kostar mycket pengar, särskilt eftersom att ingenting händer när man väl får fast dem.

Vad händer när ni tar dem?
– Vi brukar kunna få vänta på polisen i två timmar. Ofta blir de som snattade aggressiva, och då får vi utstå en hel del hot, säger han och fortsätter:

– Och det gör ju att man ibland väljer att inte ens ta dem, man kräver bara tillbaka varorna och låter dem gå. Och det är ju inte positivt. 

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...