Husby-handlare stänger sina butiker efter polisens svek: ”Vill inte vänta i två timmar”

I morgon, mellan 12 och 12.30 stänger butikerna i Husby centrum utanför Stockholm i protest. ”Vi lovades fler poliser och väktare. I stället lägger de ner polisstationen i Kista”, säger Ica-handlaren Nico Mulic.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Kriminaliteten i området har ökat, och butikerna har stora problem med allt från snatterier till grova rån. 

– Jag tog över butiken den första maj. Redan i juni utsattes butiken för en smash and grab-kupp, berättar Nico Mulic, som driver Ica Supermarket i Husby, för Market.
 
Men det är inte första gången handlarna i Husby protesterar. I december förra året gick de, genom Husby centrums företagsförening, ut i en liknande protestauktion. Då lovades de enligt Nico Mulic ökad närvaro både när det gäller poliser och väktare.  

– Det enda vi har fått är fler övervakningskameror. I stället för att tillsätta fler poliser så ska de nu stänga polisstationen i Kista. Protesten är en markering att det här inte är okej.

Övervakningskamerorna är bra men inte tillräckligt, menar Nico Mulic. Särskilt med tanke på att snatterierna ökar och polisens utryckningstider är långa.

– Det är inte så kul att sitta och vänta på polisen i två timmar när den som har snattat bara blir mer och mer aggressiv, säger han.

Vad gör man då?
– Man tar bara varorna och låter dem gå, vilket så klart inte är bra. Det är fler poliser och vakter vi behöver, inte övervakningskameror.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...