Foto: Foto: Pontus Nyman

Husby-handlare kastar in handduken efter 32 år: ”De kriminella vann”

Salam Kurda, ordförande i Husby centrums företagarförening och handlare i butiken Salams Orientlivs, stänger efter 32 år i stadsdelen Husby i västra Stockholm. ”Polisen har lämnat området till de kriminella. Det är total kaos”, säger han.
Text: Pontus Nyman
Annons:

I oktober stängde handlarna i Husby Centrum för andra gången på kort tid sina butiker i protest mot ökad kriminalitet och bristande polisiär närvaro.

Frontkämpe var Salam Kurda, ordförande i Husby företagarförening och mångårig Husby-patriot.

Nu, två månader senare, har han tröttnat på situationen och stängt sin butik för gott.

– Det känns oerhört tråkigt. Jag sviker mina kunder och några av dem grät när jag berättade det. Men jag klarar det inte längre. Varken jag eller personalen mår bra av allt vi får utstå, säger han till Market.

Ingenting hände efter insatsen i oktober, menar han.

–Det blev lite aktivitet i en vecka bara för att tysta ned situationen. Sedan återgår allt till det normala igen.

Salam Kurda vittnar om snatterier, rån, hot och skadegörelse. Bara för ett år sedan utsattes butiken för en smash and grab-kupp.

– Jag orkar inte kämpa längre så jag stänger butiken och börjar som grossist i stället. Alla andra handlare i Husby som jag har pratat med har sagt att de skulle göra samma sak om de hade möjlighet, säger Salam Kurda som även slutar som ordförande i företagarföreningen.

Under sina 32 år i Husby har han sett hur området förändrats på nära håll.

– Det har blivit en väldigt stor förändring. Polisen saknar resurser och prioriterar andra områden.
Eftersom brotten ökat har också försäkringarna blivit dyrare. Faktum är att han, de senaste sex månaderna, jobbat helt utan butiksförsäkring.

–  Det är många som befinner sig i den situationen. När polisen försvinner ökar brotten och när brotten ökar sätter försäkringsbolagen orimligt höga premier. Det är en ond cirkel som i längden kommer att innebära att det blir tomt i Husby, säger han.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...