Foto: Shutterstock

HUI dömer ut kemikalieskatten – har inte haft avsedda effekter: ”En pyrrhusseger”

1 juli 2017 infördes kemikalieskatten. Nu kommer domen från HUI Research: den har inte haft effekt.
Text: Daniel Norman
Annons:

Syftet med kemikalieskatten var att minska försäljningen av prylar som innehåller skadliga flamskyddsmedel och i stället främja elektronik som innehåller bättre alternativ.

Ett år efter att infördes har HUI Research på uppdrag av Elektronikbranschen, EHL (vitvarubranschen) och Svensk Handel tittat på om den haft avsedd effekt.

Statens förväntade skatteintäkter på 2,4 miljarder kronor har i verkligheten landat på knappt 1,3 miljarder kronor första året. Lägger man till följdeffekter i form uteblivna momsintäkter menar HUI att tillskottet till statskassan är marginell eller till och med negativ. 

– Införandet av kemikalieskatten har visat sig vara en pyrrhusseger. Både skatteintäkterna och miljöeffekterna är försumbara. Däremot vet vi med säkerhet att den slår enögt mot svenska handlare, vilket driver jobb och företag ut ur landet, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef hos Svensk Handel, i en kommentar. 

Enligt HUI:s beräkningar leder skatten till högre priser i Sverige och det medför att e-handeln från utlandet ökat mer än regeringen beräknat. 

Det leder, enligt HUI, till lägre marginaler för svenska företag och att mellan 600 och 1 400 färre jobb. 

– Det är i dag oerhört enkelt för konsumenterna att handla från utlandet. Att köpa sin dammsugare eller sina hörlurar från Tyskland är i dag inte krångligare än att köpa dem från en svensk aktör. Kemikalieskattens konkurrensnackdel för svenska företag är därför betydande, säger Kent Oderud, ordförande för EHL. 

 

Annons:

Analyser

Loading...