Höststart – då tror handlarna på ökad försäljning: ”Vi är många som köper nytt”

Optimismen gryr i handeln när hösten är på intåg. ” En ny termin står för dörren och det ger ett uppsving för många butiker”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.
Text: Daniel Norman
Annons:

Framtidsindikatorn

  • Ett index baserat på förväntningarna kring försäljningen, antal anställda och lönsamhet med ett neutralt värde på 100.

Optimismen i handeln stiger i augusti, både i fysiska butiker och bland e-handlarna. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel.

Det är främst förhoppningar om en högre försäljning som ökar.

– En ny termin står för dörren och det ger ett uppsving för många butiker. Vi är många som köper en ny blus eller skjorta till jobbet, nya träningskläder och framförallt en hel del skolprylar inför barnens skolstart, säger Karin Johansson i en kommentar.

I de fysiska butikerna stiger den så stiger Framtidsindikatorn med en procentenhet till 97,7. Det är framför allt bland sällanköpshandlarna som optimismen gryr.

Inom e-handeln stiger den med två procentenheter till 106,3.

– Tillväxten i detaljhandeln sker på nätet och e-handlarna har all anledning att se med tillförsikt på framtiden. Smolket i glädjebägaren är lönsamhetsutmaningen. Hård konkurrens gör att många e-handlare har svårt att omsätta ökad försäljning i stigande lönsamhet, säger Karin Johansson.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...