Foto: Stefan Jerrevåg

Högtryck i modehandeln – då tror branschordförande på mindre sommarrea

Det rådde fortsatt högtryck i modehandeln i maj visar Stilindex. Värmen gjorde att efterfrågan på sommarkläder steg. ”Försäljningen av vårjackor tvärstannade”, konstaterar branschordförande Mikael Sandström.
Text: Daniel Norman
Annons:

Försäljningen av kläder, mätt i jämförbara enheter och i löpande priser, steg med 3,0 procent i maj månad om man jämför med samma månad i fjol. Det visar Stilindex från Svensk Handel Stil. 

Skoförsäljningen steg med 3,7 procent.

– Trots april månads stora försäljning ökade modehandeln även i maj om än med lite mer modesta siffror, säger Mikael Sandström. 

Han konstaterar emellertid att en och annan klädhandlare förmodligen står med för stora lager av vårjackor och för lite shorts. 

– Försäljningen av vårjackor tvärstannade i samband med värmeböljan.

Den stora efterfrågan på sommarkläder borde rimligtvis innebära att lagernivåerna är lägre än vanligt, menar Mikael Sandström, vilket gör att behovet av rea kan vara mindre. 

– Det är negativt för omsättningen men välgörande för de pressade marginalerna. Samtidigt får de flesta numera sina skattepengar i juni och lägger dem förhoppningsvis på modevaror. 

Trots de fin april- och majförsäljning har försäljningen av kläder minskat med 1,2 procent hittills i år jämfört med samma period i fjol, skoförsäljningen har sjunkit med 0,4 procent. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...