Högsta domstolen slår fast: Butik har rätt till lägre hyra vid störande aktivitet

En butik har rätt till hyresnedsättning och kan säga upp avtalet i förväg om byggnadsarbete stör verksamheten. Det slår Högsta domstolen fast i dom efter en tvist mellan Intersport och köpcentrumet Entré i Malmös tidigare ägare.
Text: Daniel Norman
Annons:

Intersport öppnade en butik i Entré i Malmö 2009. Redan fyra år senare började ägaren, tyska Commerz Real, en ombyggnad av köpcentrumet för att göra det mer attraktivt.

Arbetet skulle vara klart i september 2014 och enligt information till hyresgästerna skulle merparten av arbetet huvudsakligen bedrivas utanför ordinarie öppettider.

Så blev det inte. Arbetet bedrevs i stor utsträckning även under dagtid. Besökarna fick periodvis röra sig i smala, provisoriska gångar.

Intersport drabbades genom att rulltrappan utanför butiken tidvis vad avstängd, något fastighetsägaren uppgett att den inte skulle vara.

Under första kvartalet 2014 valde Intersport att deponera en del av hyran hos länsstyrelsen på grund av störningarna vilket påverkade verksamheten.

I mars 2014 gick det så långt att kedjan valde att säga upp avtalet, som sträckte sig över tio år, i förväg på grund av att ombyggnationen utgjorde ett hinder mot verksamheten negativt.

Commerz Real har senare krävt skadestånd och krav på hyra från Intersport då fastighetsägaren anser att kedjan agerat fel i bägge fallen.

Både tingsrätten och hovrätten har emellertid slagit fast att Intersport hade rätt till en hyresnedsättning med 40 procent under första kvartalet på grund av ombyggnationen och att kedjan hade rätt att säga upp avtalet i förtid.

Nu har även Högsta domstolen tagit upp ärendet och kommit fram till samma slutsats.

Commerz Real däms i stället betala Intersports rättegångskostnader om 195 00 kronor samt ränta.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...