Högre kostnader gör att Hornbach tvekar: ”Vårt mål är att vi ska öppna”

Hornbach öppnar i höst sitt sjunde varuhus, i Kristianstad – men nästa planerade etablering, i Trollhättan, har stött på problem.
Annons:
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Hornbach laddar nu inför öppningen på C4 Shopping i Kristianstad.

– C4 Shopping är det stora shoppingcentret i nordöstra Skåne med många besökare, och många långväga besökare också. Det innebär att kundtillströmningen redan finns i området och nu får de snart även ett byggvaruhus som de kan besöka. I denna del av Skåne finns det inte heller något större liknande byggvaruhus för både hemmafixare och proffs, så vi räknar med många kunder i bägge dessa segment, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach.

Hornbachs varuhus i Borås var det första med kedjans mindre butikskoncept tänkt för etableringar i mellanstora städer. Varuhuset på C4 är av liknande modell.

– Byggvaruhuset i Kristianstad blir lite annorlunda jämfört med Boråsvaruhuset på grund av att vi här flyttar in i en redan byggd lokal. I Kristianstad kommer vårt varuhus att bli 10 500 kvadratmeter stort jämfört med 8 500 kvadratmeter i Borås. Mycket kommer dock att vara sig likt från Borås förutom att vi har lyxen att kunna addera ytterligare sortiment i och med de 2 000 extra kvadratmetrarna, säger Andreas Larsson.

Hur har det nya butikskonceptet fungerat?
– Boråsvaruhus har snart varit öppnat i ett år och det nya konceptet har fungerar bra, några saker har vi lärt oss och skruvat på under resans gång, men i stort sett har allt fungerat som vi hoppats på. Varuhuspersonalen i Borås får även dom många positiva kommentarer från kunder, och vi själva är mycket nöjda med både tillströmningen av kunder samt omsättningen.

Hornbach i Kristianstad öppnar kring månadsskiftet september-oktober.

Andreas Larsson, marknadschef, Hornbach.

När nästa planerade etablering, i Trollhättan, kan genomföras är dock oklart.

Market berättade redan i mars 2018 att Hornbach hade köpt mark på Överby handelsområde i Trollhättan, men något bygge har ännu inte startat.

Anledningen är att kostnaderna för markarbeten väntas bli betydligt högre än vad Hornbach räknade med – och i avtalet finns en klausul som ger Hornbach rätt att häva köpet om kostnaderna skulle överstiga åtta miljoner kronor.

– Vi fortsätter att arbeta med detaljplaneringen av varuhuset och vårt mål är  att vi ska kunna öppna där. Vi har alltså i dagsläget inga planer på att häva köpet, säger Andreas Larsson.

Hornbach jobbar för att hitta en lösning och kommunen har beviljat dem en frist till den 30 september.

– Som det ser ut i dagsläget så kommer Trollhättan att bli vårt nästa byggvaruhus, men det är för tidigt att säga när öppning kommer att ske, säger Andreas Larsson.

Hur ser era etableringsplaner ut de närmaste åren?
– Vi planerar fortsatt etablering i Sverige och ser över expansionsmöjligheter i stora till medelstora runt om i Sverige.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...