Högre fraktavgifter kan göra det dyrare att e-handla från Kina: ”Oklart hur mycket”

Frakten på e-handelsbeställningar från Kina kan bli dyrare. Terminalavgifterna på internationella försändelser ska ändras. ”Hur mycket kan jag inte svara på”, säger Postnords Carin Blom.
Text: Daniel Norman
Annons:

Många svenskar e-handlar från Kina. De låga priserna är det främsta skälet. 

– Kina har blivit ett enkelt land att handla från genom exempelvis Alibaba och Wish, som blivit jättepopulärt på kort tid. Man kan handla och betala frakt på 20 kronor – då spelare det ingen roll om det tar tre veckor att leverera paketet, säger Carin Blom, e-handelsanalytiker på Postnord, till Aftonbladet.

Market har tidigare berättat om problematiken med de låga fraktavgifterna som bygger på ett gammalt system där Kina räknades som ett utvecklingsland och har fått subventioner. 

Nu kan det vara slut på det. Vid Världspostkongressen förra året enades länderna om att ändra terminalavgifterna på internationella försändelser. Det innebär att priset China Post betalar till svenska posten för att dela ut kinesiska paket successivt kommer att höjas. 

– Det kan bli dyrare att handla från Kina framöver. Men hur mycket och hur snabbt det går kan jag inte svara på, säger Carin Blom. 

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...