Foto: Shutterstock

H&M del av global allians mot plastavfall: ”Största initiativet hittills”

H&M är en av 275 kedjor, varumärken och regeringar har gått samman i kampen mot att plastavfall hamnar i naturen. ”Det största initiativet hittills på internationell nivå”, säger initiativtagaren Ellen MacArthur.
Text: Kalle Östgren
Annons:

Sex viktiga punkter:

”New plastics economy global commitment”ska arbeta med sex huvudpunkter med syftet att plastavfall, som är en viktig råvara, inte hamnar i naturen:

  • Få bort onödiga platsförpackningar genom innovation och ny design
  • Införa nya system för återvinning
  • Alla plastförpackningar ska antingen kunna återanvända eller komposteras.
  • Alla plastförpackningar ska, i linje med det, antingen återanvändas eller komposteras.
  • Användningen av plast ska helt frikopplas från ändliga resurser.
  • Alla plastförpackningar ska vara fria från farliga ämnen.

Nära tre hundra aktörer – kedjor, varumärken, återvinningsföretag, regeringar och icke-statliga organisationer – har hittills anslutit sig till ”New plastics economy global commitment”.

Initiativet, som nyligen presenterades på konferensen ”Our oceans” på Bali, leds av den ideella miljöorganisationen Ellen MacArthur Foundation tillsammans med FN. Det är ett led i arbetet mot att hindra att plastavfall blir skräp som hamnar i naturen och i stället hitta cirkulära system – och den ambitionen har alla som deltar i projektet skrivit under.

Bland de som anslutit sig finns förutom H&M också kedjorna Walmart, Carrefour, Marks & Spencer och Burberry, internationella leverantörsjättar som Nestlé, Unilever, Coca-Cola, Philips, SC Johnson, L´Oréal, Danone, Diageo, Colgate-Palmolive, Henkel, Black & Decker och Mars tillsammans med de franska och brittiska regeringarna.

Aktörerna som hittills skrivit på svarar för 20 procent av all tillverkning av plastförpackningar och representerar hela distributionskedjan.

– Det här är det största initiativet hittills för att mobilisera en industriell respons på global nivå och få nyckelaktörer att arbeta mot samma mål i det här akuta ärendet, säger initiativtagaren Ellen MacArthur i en kommentar.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...