Hemköps expansiva plan – för e-handeln: ”Click and collect närmast till hands”

Hemköp breddar sitt e-handelserbjudande. Handlare ska också kunna erbjuda tjänsten. ”Jag tror att vi har en lösning senare i höst”, säger vd Thomas Gäreskog.
Text: Thomas Ohlén
Annons:

Market har flera gånger de senaste åren uppmärksammat att konsumenter som vill klicka hem maten från Hemköp än så länge bara kan göra det från de egenägda butikerna.

Handlarna har 120 butiker och står utanför – tills vidare.

– Vi vill också kunna erbjuda näthandel eftersom risken är stor att de går till någon konkurrent annars men det är svårt att räkna hem affären med de låga priser som Hemköp har satt på tjänsten, säger handlarföreningens ordförande Samir Cherif till Market.

Men onlineförsäljning ser nu alltså ut att bli verklighet även i de butiker som franchisetagarna driver.

Thomas Gäreskog bedömer att möjligheterna är goda att hitta ”en långsiktigt lönsam affärsmodell”.

– Jag tror att vi ska kunna komma överens om en sådan senare i höst.

Hur kommer den i så fall att se ut?

– Det gäller att skapa en gemensam lösning som gör att handlarna kan få ekonomi i e-handeln. Click and collect med plock i butikerna eller via ett centralt lager ligger närmast till hands, säger Thomas Gäreskog.

Samir Cherif välkomnar e-handelsbeskedet som Market kan förmedla i dag.

– Vi har rimliga möjligheter att få ihop kalkylen med click and collect men jag tror det är tufft med hemleverans eftersom det är svårt att få täckning för kostnaderna.

Johannes Ekström driver två Hemköp i Kungsbacka söder om Göteborg och är också mån om att erbjuda e-handel.

– Online växer i alla delar av detaljhandeln och det är viktigt att Hemköp finns med där. Jag hoppas att vi får till en modell som gör det möjligt att räkna hem affären.

Är avhämtning i butik det alternativ som du förordar?
– Ja, det fungerar inte med plock och hemkörning med den prissättning som Hemköp har i de egenägda butikerna, säger Johannes Ekström till Market.

Hemköp Skogsbo i Avesta räknar också med att erbjuda tjänsten med click and collect när Hemköpskedjan har en lösning för handlarna.

– Jag tror att det finns en efterfrågan på e-handel även långt ifrån storstadens stress. Kunderna vill nog handla basvarorna på nätet och komma till butiken för att köpa färskvarorna, säger handlaren Peter Bergvall till Market.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...