Foto: Gustaf Olsson

Här talar XXL-chefen ut efter senaste kritikstormen: ”Fruktansvärt maktlös”

Kritikstormarna avlöser varandra för XXL och vd Per Sigvardsson. Nu avslöjar Aftonbladet att klimataktivisten Greta Thunberg hånats i inlägg på Per Sigvardssons privata Facebook-konto. ”Jag känner mig fruktansvärt maktlös”, säger han till Market.
Annons:
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

I mars avslöjade SVT att XXL-anställda har tvingats göra armhävningar inför kollegorna när de misslyckats med att nå säljmålen.

Den stormen har knappt blåst över innan nästa nu drar in över XXL.

I morse avslöjade Aftonbladet att klimataktivisten Greta Thunberg hånats i inlägg på Per Sigvardssons Facebook-konto: ”Så nära downs man kan komma”. Kontot har även skrivit nedlåtande inlägg om flyktingar.

Per Sigvardsson tillbakavisar att det skulle vara han som har skrivit inläggen.

– Jag skulle aldrig skriva sådana inlägg. Jag står absolut inte bakom dessa uttalanden. Tvärtom har Greta verkligen lyckats sätta Sverige och miljöfrågan på kartan. Det är något beundransvärt. Samtidigt är hon ett laddat namn. Vill man skada mig och XXL så är det rätt person att posta åsikter om, säger Per Sigvardsson.

Han beskriver dagen som den absolut tuffaste han upplevt både privat och yrkesmässigt.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Per Sigvardssons och XXL:s förklaring till de nedsättande inläggen är att hans Facebook-konto har blivit kapat. Dessutom ska aviseringar ha stängts av för inläggen så att Per Sigvardsson inte fick några aviseringar om att de uppmärksammades av andra användare.

– Jag har polisanmält detta och de berättade att de får in mer och mer anmälningar av den här typen. Nu har jag vidtagit försiktighetsåtgärder: loggat ut från alla enheter, bytt lösenord och ändrat säkerhetsinställningar.

När man söker efter kontot så finns det inte med i sökresultaten. Har du stängt det?
– Polisen sa att jag borde överväga att stänga kontot men det har jag inte gjort ännu. Jag vet inte varför det inte syns, säger Per Sigvardsson.

Har ni hittat några bevis för att kontot har blivit kapat?
– Nej, vi har inga bevis rent it-mässigt. Jag frågade polisen om de kan få ut information om hur det har gått till. De sa att det får utredningen visa.

I ett pressmeddelande skriver ni att intrånget kan ha skett när du använt offentliga wifi-nätverk?
– Jag har låtit en it-kunnig person gå igenom allt bakåt i tiden för att se när det kan ha startat. Den 8 och 9 april har jag varit uppkopplad mot offentliga nätverk på hotell och flygplatser. Det var nytt för mig att man är helt oskyddad i den typen av nätverk. Det har väl funnits i bakhuvudet att det inte är helt säkert, men jag har utsatt mig för den risken vid de här tillfällena och även tidigare vid något tillfälle. Jag vet även att jag loggade i på Facebook i det här nätverket. Det stämmer bra i tid med det första inlägget som gjordes den 13 april.

Vem skulle kunna ligga bakom detta – finns det någon hotbild?
– Jag kan inte tänka mig någon som vill skada mig på det här sättet. Jag vill inte spekulera, men tajmingen – att det blev offentligt samtidigt som vi presenterade vår kvartalsrapport – gör att det känns väldigt sofistikerat.

Det här har orsakat en kritikstorm och många menar att det är lätt att säga att ens konto har blivit kapat när det inte finns några bevis?
– Ja, jag känner mig fruktansvärt maktlös, men jag håller mig utanför kritikstormen. Fokus i dag har varit att först ta tag i säkerhetsfrågorna och sedan ta hand om mig själv och företaget i den här situationen.

Delägaren och styrelseordföranden i XXL-koncernen, Øivind Tidemandsen, har uttalat sitt stöd för Per Sigvardsson och tror till hundra procent på att hans konto har blivit kapat.

– Det här är inget som han står för. Han är en förnuftig man som jag känner sedan många år tillbaka, säger Øivind Tidemandsen till norska E24.

– Jag har haft flera samtal med Norge under dagen. Jag har fått stark support både personligt och med hur vi ska komma tillrätta med eventuella säkerhetsproblem, säger Per Sigvardsson.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...