Här rockar city på kvällarna

Sommartorsdagarna i Borås centrum drar allt fler turister och omsätter allt mer pengar. ”Ett utmärkt sätt att skapa en levande stadskärna.”
Text: David Jansson
Annons:

Sommartorsdagarna i Borås – med gratis underhållning på Stora torget och kvällsöppna butiker i stadskärnan – slog under den gångna sommaren omsättningsrekord.

De sju torsdagarna lockade i snitt 15 000 besökare och omsatte sammanlagt 31,5 miljoner kornor, vilket är en ökning med drygt 18 procent eller 4,9 miljoner jämfört med förra året.

– Handlarna drog igång Sommartorsdagarna för 25 år sedan och det har visat sig vara ett utmärkt sätt att skapa en levande stadskärna sommartid med såväl nöjen, möten som handel, säger Helena Alcenius, vd för destinationsbolaget BoråsBorås AB.

Hon glädjer sig särskilt mycket åt att 23 procent av årets besökare på Sommartorsdagarna var turister, vilket år en ökning med fyra procent jämfört med förra året.

– Turisterna innebär givetvis att Borås drar till sig extra köpkraft.

Underhållningen på Stora torget, som alltså är gratis, börjar klockan 18:00 med en programpunkt för barnen och avslutas klockan vid tiotiden med ett framträdande av någon rikskänd artist.

– I år har exempelvis Agnes, Ken Ring och Jill Johnson varit med.

Restaurangerna och kaféerna har hand om merparten eller drygt hälften (51 procent) av de pengar som besökarna spenderar.

Men de butiker som hålller kvällsöppet får också en hel del sålt. I år lade de beslag på nästan en tredjedel av de pengar som besökarna gjorde av med, vilket innebär drygt tio miljoner kronor.

– Nästan alla butiker i närheten av Stora torget håller kvällsöppet och allt fler hänger på med egna aktiviteter.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...