Här kommenterar Nettos ägare storaffären med Coop: ”Vi fick bra betalt”

Nettos ägare, Salling Group, var först avvisande när de fick frågan från Coop. Men sedan ändrade de sig. ”Vi vägde samman allt”, säger vd Per Bank.
Annons:
Text: Lars Welin
Annons:

Coops sondering kring Netto-kedjan i slutet av förra året fick först ett kyligt mottagande hos Salling Group. Det avslöjar Per Bank i samband med en pressträff på fredagen.

– Vår plan var att uppgradera butikerna i Sverige, precis som vi gör i Danmark, Tyskland och Polen. Men sedan satte vi oss ner och tittade på verksamheten och vägde så klart in priset.

Den svaga lönsamheten för Netto Sverige betydde självklart en hel del. Men även priset.

– Vi har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen, men vi fick ett fantastiskt bra pris, avslöjar Per Bank.

Att just den svenska verksamheten skiljer sig från de övriga länderna där Netto finns var en viktig faktor. Försäljningstillväxt och resultat är bra i Danmark, Tyskland och Polen. Därmed blev det lättare att avyttra av den svenska verksamheten.

– Vi såg ganska snart att vi kunde investera mer i de tre övriga länderna.

På frågan om Netto kan tänkas lämna fler länder är dock Per Bank tydlig.

– Nej, det är inte aktuellt och de är inte till salu. När det gäller Sverige så var det avgörande att vi fick bra betalt och att vi slipper ett underskott.

Salling Group säljer hela verksamheten i Sverige, butiker, lager och fastigheter. Därmed följer även personalen med.

– Det var viktigt för oss att alla medarbetare kan följa med över till CBS (Coop Butiker och Stormarknader, reds. anm.).

På frågan om affären kommer att påverka Salling Groups inköpsvolymer förklarar Per Bank att merparten av inköpen sker via det europeiska inköpssamarbetet AMS (där även Ica ingår) och därmed kommer volymerna inte att påverkas i någon större utsträckning.

Salling Group redovisar i dag, fredag, även resultatet för verksamhetsåret 2018, det första sedan namnbytet från Dansk Supermarked. Och det pekar uppåt för koncernen.

Omsättningen ökade med 1,2 procent till 59,4 miljarder danska kronor och rörelseresultatet (EBITDA) uppgick till 3 158 miljoner danska kronor, vilket var 5,1 procent bättre än motsvarande resultat föregående år.

– Vi kan summera ett första framgångsrikt år som Salling Group. Vi har den högsta omsättningsökningen på fem år och rörelseresultatet är det näst högsta under de senaste sju åren. Vi har en sund verksamhet med ett långsiktigt perspektiv, framhåller Per Bank.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...