Här får besökarna i Almedalen uppleva ett butiksrån "på riktigt"

Livsmedelshandlarna är ute och cyklar under Almedalsveckan. – Att simulera butiksbrott med VR-teknik är ett bra sätt att få fram känslorna bakom statistiken, säger Pär Bygdeson, vd.
Text: Michael Sandsjö

Så mycket kostar stölderna

Varje år begås ungefär två miljoner stöldbrott i svenska butiker, till ett värde av 4,6 miljarder kronor. Omkring två procent av dessa polisanmäls.

Som en följd av den minskade kontanthanteringen har kassarånen minskat de senaste åren. Däremot har de så kallade motvärnsrånen ökat.

Ett motvärnsrån kan beskrivas som en stöldsituation som övergått i en våldshandling eller hot om våld.

Hur känns det egentligen att vara anställd i en matbutik och bli utsatt för ett brott.

Med VR-glasögon, hörlurar och lite egen fantasi kan den som besöker Almedalen under måndag och tisdag få uppleva just det. Det är Livsmedelshandlarna som satsat på en lite annorlunda upplevelse för att sticka ut under den fullmatade veckan.

– Vi cyklar runt och låter den som vill se hur tufft det kan vara att jobba i butik. Bara under måndagen testade ett hundratal, säger Pär Bygdeson.

Med satsningen ”Tryggare matbutiker” hoppas Livsmedelshandlarna kunna tränga igenom bruset och skapa opinion i Almedalen.

– Vi vill sätta känslor på de dystra siffror som finns när det gäller brott i butik. Den ena filmen visar en allmänt stökig kund, medan den andra handlar om ett motvärnsrån – något som tyvärr blir vanligare i handeln, säger Pär Bygdeson.

Johannes Ekström, som driver Hemköp i Kungsbacka och Tempo i Lerum, är van vid den här typen av brottssituationer.

– Ja, tyvärr händer det alldeles för ofta, säger han.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...