Här är Icas storsatsning i Häggvik – skapar mer handel och bostäder kring butiken: ”Destination”

Ica storsatsar och utvecklar handelsplatsen i Häggvik, norr om Stockholm. Dagens Ica Maxi ersätts med bostäder – och en helt ny butik. ”Det blir framtidens stormarknad”, säger handlaren Rickard Johansson till Market.
Annons:
Text: Lars Welin
Annons:

Södra Häggvik – ett tillväxtområde

  • Sollentuna kommun vill att dagens handelsområde i kommundelen Södra Häggvik omvandlas till en blandad stadsdel med bostäder, handel och kommunal service. Bebyggelsen ska också knytas samman med Sollentuna centrum.
  • Planer finns för merparten av fastigheterna i handelsområdet vilket i dagsläget pekar på drygt 5 500 bostäder. Det skulle innebära att Södra Häggvik i framtiden kan få uppemot 15 000 invånare.

 

Ica Fastigheter tar ett rejält grepp om platsen kring Ica Maxi i Häggvik i Sollentuna. Tanken är att utveckla området med cirka tusen bostäder och mer handel. I planerna finns även en ny stormarknad, som integreras i bostadsbebyggelsen.

– Målet är att skapa en stark handelsdestination i den nya stadsdel som växer fram. En stor butik blir viktig för området och för Sollentuna, säger Lena Boberg, vd för Ica Fastigheter, till Market.

Fastigheten ägs av Ancore Fastigheter, vilket är ett samägt bolag mellan Ica Fastigheter och Alecta försäkringar, men det är Ica Fastigheter som utvecklar läget.

Den stora tomten kommer att delas in i mindre delar där det byggs bostadshus i kvartersform. I markplan blir det handelsytor och i källarplan parkeringar. 

Detaljplanen för området är redan klar.

– Vi har en positiv dialog med kommunen och förhoppningsvis kan vi få bygglov inom några år.

För Ica Maxi innebär planerna att butiken kommer att flytta.

– Vi har varit i Häggvik i tolv år och har sett hur området har förvandlats till ett starkt handelsområde. Vi delar Ica Fastigheters vision och ser fram emot att utveckla och driva en ny butik i området, säger Rickard Johansson som driver Ica Maxi tillsammans med Åke Backa.

Planen är att den nuvarande stormarknaden ska vara kvar fram tills att en ny butik står klar.

Rickard Johansson ser fram emot nybygget.

– Det kommer att bli framtidens stormarknad i ett bostadsnära läge. Det blir en klimatsmart och energieffektiv fastighet och vi har massor av idéer kring hur den kommande butiken ska utformas. Den exakta storleken och detaljerna är dock ännu inte spikade, säger han.

Handelsområdet i Häggvik ligger strategiskt intill motorvägen E4, Häggviksleden (som förbinder till E18) och den norra anslutningen av blivande Förbifart Stockholm som nu byggs. 

Planer för flera av områdets delar har sedan tidigare presenterats, bland annat från de bolag som äger fastigheterna som i dag omfattar Stora Coop respektive Stinsen/City Gross. Intill Ica Maxis område finns planer på tre höghus som är tänkta som profilfastigheter för området.

 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...