Här är grötälskaren som siktar på soffor och andra möbler i havre

Havre är inte bara kraft för hästar och människor, det kan även användas till möbler. Market Weekend talar med Annelie Moldin, projektledare på Lantmännen R&D tillika inbiten grötälskare.
Text: Agneta Renmark
Annons:

Hur fick ni den här idén?
– Vi blev kontaktade av miljöteknikföretaget Organoclick som i sin tur hade kontakt med inredningsföretaget Offecct och bioekonomikonsulterna NiNa Innovation. De var intresserade av att använda råvaror från jordbruket – och vi har ett överskott på havreskal. Tillsammans ska vi nu utvecklat ett biokompositmaterial för tillverkning av möbler och inredning som är baserat på dessa skal.

Så när kan man få sitta i en havresoffa?
– Det här handlar om ett utvecklingsarbete som beräknas ta tre, fyra år. Till en början kommer den här biokompositen användas för att tillverka återvinningskärl och ljudabsorbenter, men i förlängningen kan det mycket väl handla om både soffor och andra möbler.

SNART I FINRUMMET? En soffa i havreskal är ingen utopi.

Ser du fler användningsområden för havre?
– Det finns många möjligheter med havre. Bara från vår havrekvarn i Järna blir det 13 000 ton havreskal varje år som vi bland annat använder som värmekälla för att värma upp både fabriken och ett antal hushåll, och som säljs som djurfoder och till biogasanläggningar.

Vilken är din egen havrebaserade favoritprodukt?
– Åh, jag är en person som älskar havregrynsgröt i alla former! Det får gärna vara gröt med lite tugg och textur; då använder jag gärna så kallade steel cut, där man klipper kärnorna i stället för att valsa dem till platta gryn. Det ger en annan struktur och kräver längre koktid. Sedan kan man ju till exempel koka dem i mjölk eller göra over-night-gröt – havregrynsgröt går att variera i det oändliga.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...