Foto: Daniel Norman

Här är gränshandeln nya toppnotering: Över 15 miljarder kronor

Norrmännen handlade för drygt fyra procent mer i Sverige under fjolåret. Gränshandeln växer därmed nästan dubbelt så mycket som dagligvaruhandeln i Norge, där oron växer kring jobb och folkhälsa i spåren av ”Harry-handeln”.
Text: Lars Welin
Annons:

De färska siffrorna från Statistisk Sentralbyrå visar på en ny toppnotering för gränshandeln: 15,7 miljarder norska kronor.

Det är en ökning med 4,1 procent jämfört med föregående år. I pengar handlar det om drygt 600 miljoner kronor mer i de svenska dagskassorna.

Gränshandelsstatistiken visar också att snittköpen blivit större, detta eftersom antalet dagsturer har sjunkit med 2,5 procent till 8,4 miljoner dagsturer. Det norska snittinköpet i Sverige ligger därmed på 1 870 norska kronor.

I norska bransch- och arbetsgivarorganisationen Virke är man oroad över utvecklingen.

– Ökningen i gränshandeln pekar på att fler jobb kommer att försvinna om inte regeringen ingriper. Avgiftsökningen på typiska lockvaror som läsk, som infördes 2018, har gjort det ännu värre. Dagens gränshandel går ut över både jobben och hälsopolitiska mål, säger Harald J Andersen, direktör för Virke Handel i en kommentar.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...