Hans bygge tog skruv med instruktionsfilm: ”Är lika dålig på att bygga som att baka”

Att bygga altan är ingen konst – det räcker att titta på film. Det säger Marcus Essesjö, landschef på byggkedjan Byggmax, och som enligt egen utsago har ”tummen mitt i handen”.
Text: Agneta Renmark
Annons:

”Att bygga altan är ungefär som att baka en jordgubbstårta – bägge projekten är uppskattade sommarklassiker som inte är särskilt komplicerade. Ta en titt på vår instruktionsfilm och lär dig bygga altan som proffsen.”

Så står det på Byggmax hemsida och en av dem som hörsammande uppmaningen är Marcus Essensjö, ny landschef sedan ett halvår tillbaka och med bakgrund från Åhléns och Media Markt.

Vad var den största utmaningen med att bygga uteplats?
– Först och främst att bestämma sig för vad man ska göra. Bygga en träaltan eller lägga marksten – eller bara fortsätta låta gräset växa och blunda. Jag bestämde mig för sten och att göra det själv, trots att jag verkligen har tummen mitt i handen. Men jag kollade igenom vår instruktionsfilm och tänkte att om jag bara följer detta steg för steg så ska väl även jag fixa det.

Är du nöjd med resultatet?
– Mycket. Det var tufft och hårt slit i tre dagar men sedan var det klart och jag fylldes av en härlig känsla att jag lyckades. Jag vet var varenda sten och gruskorn ligger; om något skulle behöva åtgärdas kan jag göra det själv.

FAVORITVERKTYG. Marcus Essesjö anser att en skruvdragare bör finnas i varje hem.

Vad har du byggt tidigare?
– Knappt något alls om man inte räknar med att sätta ihop en och annan Ikea-möbel. Nästa projekt får nog bli att lägga vantarna på något hus och bygga en träaltan. Jag ska följa instruktionsfilmen då också, det är ett vinnande koncept.

Ditt bästa byggtips till alla oss som också har tummen mitt i handen?
– Våga pröva själv! Bli inte rädd för att det är ett stort projekt, fokusera bara på att göra klart det steg du är på och fira lite för varje steg du klarar av. Och om det är ett utomhusprojekt så gör det gärna under en solig vecka.

Vilket är ditt favoritverktyg?
– En bra skruvdragare bör finnas i varje hem. Både till altanbygge och enkla projekt som att sätta upp tavlor kommer det till nytta. Ett verktyg som används ofta ska man helt klart köpa av hög kvalitet.

Så. Vad är enklast – att bygga en altan eller baka en tårta?
– Haha, själv är jag lika dålig på att bygga som att baka, men följer man bara receptet eller instruktionen så går det bra. Och man njuter lika mycket av bäggedera när det väl är klart.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...