Foto: Foto: Shutterstock

Handlarna tror på högre försäljning – optimismen ökar efter tung sommar

Optimismen i handeln stiger inför hösten visar Svensk Handels handelsbarometer. ”Vi hoppas få se en stark avslutning på året”, säger vd Karin Johansson.
Text: Daniel Norman
Annons:

Handlarna tror på ökade försäljning och ökad lönsamhet framöver. Det gör att den så kallade Framtidsindikatorn stiger med 5,8 enheter till 101,8. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. 

– Det är glädjande att framtidstron i handeln stiger och att handlarna tror på ökad försäljning. Många delbranscher i handeln har haft en tuff sommar och vi hoppas få en stark avslutning på året, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar. 

Förväntningarna på en ökad försäljning stiger rejält med 9,8 enheter till 107,1, på en ökad lönsamhet med 4,9 enheter till 100 och på antalet anställda med 2,6 enheter till 98,3. 

Svensk Handels vd Karin Johansson.

– Det är oroande att anställningsviljan bland handlarna släpar efter. Handeln är en stor och viktig arbetsgivare, ska vi få till de arbetstillfällen vi behöver är det avgörande att fler handlare vågar anställda, säger Karin Johansson. 

Handlarna är generellt sett positivare när det gäller utvecklingen i den egna butiken (103,2). Men optimismen vad gäller framtidstron för detaljhandeln i stort ökar mer (med 5,8 enheter till 101,8)  på grund av höga förhoppningar på den framtida försäljningsutvecklingen.  

Det är inom dagligvaruhandeln som optimismen är högst inom dagligvaruhandeln. Där stiger förväntningarna med 4,4 enheter till 103,7. Lyftet är emellertid större i sällansköpshandeln där indexet stiger med 7,1 enheter till 99,9. 

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...