Foto: Foto: Shutterstock

Handlarna samverkar för att stoppa stölderna:
”Djungeltrumman går”

När tjuvarna kommer till butikerna i Sundbybergs centrum utanför Stockholm är handlarna ofta förberedda. Grannarna slår på djungeltrumman. ”Det är superbra att bli varnad”, säger Maria Gander på Mumma.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Handlarna i Sundbyberg vittnar om samma situation som på många andra platser i Sverige. Tjuvarna har blivit allt mer fräcka och stölderna har både eskalerat och ökat i värde.

– Jag har tvingats sätta buntband runt mina doftljus. De stora kostar flera hundra kronor och tjuvarna är snabba på att norpa dem, berättar Maria Gander.

Samtidigt som stölderna ökat har den polisiära närvaron minskat.

– Förr kunde man se poliser som gick rundor här längs vägen men dem ser man inte röken av längre. Att ha poliser närvarande är en trygghet.

Med långa utryckningstider och få fällande domar vid anmälningar har stölderna fått florera. Tjuvarna tar chansen när straffen uteblir.

– Jag får inte ens göra något innan de passerat dörren. Stölderna förstör lite av det roliga med att driva butik.

Maria Gander, handlare för Mumma i Sundbyberg.

Men i brist på polisiära insatser slår handlarna tillbaka i den mån de kan. Via en egen grupp i mobilapplikationen ”Whats app”, tipsar de varandra.

– Vissa tar ju bara någon vara i en butik, men många går rundor och plockar på sig varor i flera butiker. När någon ser en tjuv tar de en bild eller skickar signalement till oss andra. Då är man förberedd när de kommer.

I gruppen ingår totalt ett 20-tal butiker från köpstråket – som alla hjälper till att tipsa varandra.

– Det är superbra att få en varning, och gruppen har gett resultat. Vi har tagit flera tjuvar och kunnat förebygga många stölder.  

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...