Handlarna om säljryktena: Vill inte öka ägandet i Ica

Industrivärden är på väg att sälja sitt innehav i Ica Gruppen, uppger källor för SvD. Ica-handlarnas Förbund pekas ut som en trolig köpare.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Industrivärden, som äger 10,5 procent av Ica Gruppen, vill minska sin skuldsättning. Ett sätt att göra det kan vara att sälja innehavet i Ica, som är värt cirka sex miljarder kronor. Industrivärden har också, enligt SvD:s källor, svårt att få inflytande i Ica, på grund av att Ica-handlarnas Förbunds dominerande ställning med 51,3 procent kapitalet och rösterna.

Men Industrivärdens vd, Helena Stjernholm är försiktig i kommentarerna kring maktbolagets inflytande.

– Ica-handlarna har ett väsentligt större aktieinnehav än vad vi har, men vi har styrelserepresentation och driver de frågor som vi tycker är viktiga, säger hon till SvD.

Helena Stjernholm vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna om en försäljning av Ica-innehavet, men medger att Industrivärden ser över sin portfölj.

Om en försäljning blir aktuell ser SvD:s källor Ica-handlarna som en naturlig köpare. Det dementeras dock av Peter Berlin, ordförande i Ica-handlarnas Förbund och handlare på Ica Kvantum Emporia i Malmö, som uppger att förbundet inte har någon ambition att öka ägandet i Ica.

– Nej, upplägget med ytterligare en stor ägarpart, vid sidan av förbundet, kom till av en anledning. Det ger spänst i verksamheten med en till ägare som har inflytande och styrelserepresentation, säger Peter Berlin till Market.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...