Foto: Foto: Pontus Edman

Handels och LO kräver förhandling: ”Vill stoppa otrygga anställningar”

LO begär förhandlingar med Svenskt Näringsliv. Målet: Fler fasta jobb och rätt till kompetensutveckling. ”Handels har länge arbetat för att sätta stopp för den växande floran av otrygga anställningar”, säger Handels ordförande, Susanna Gideonsson.
Annons:
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Villkoren på dagens arbetsmarknad är för otrygga, menar LO. Nu har facket begärt förhandlingar med Svenskt Näringsliv.

LO vill bland annat göra heltid till norm, stoppa så kallade sms-jobb och stoppa möjligheten att hyra in arbetskraft för permanenta behov.

– I vår bransch har hyvling blivit allt vanligare, liksom allmän visstid, sms-jobb och korta deltider. Det skapar inte bara stor otrygghet, utan också en ohållbar vardag för våra medlemmar, säger Susanna Gideonsson.

Facket vill också att arbetsgivarna tar större ansvar för att rusta de anställda för förändringar i arbetslivet, till exempel genom kompetensutveckling.

– Villkoren för omställning måste förbättras. Alla ska ha möjlighet till vidareutveckling under hela arbetslivet, oavsett vilken anställningsform man har, säger Susanna Gideonsson.

Svensk Handel har avböjt att kommentera LO:s begäran om förhandlingar.

Svenskt Näringslivs vice vd är positiv till att förhandla om anställningstryggheten.

– Generellt tycker jag det är positivt att vi får en diskussion om anställningsskyddslagstiftningen i ett större perspektiv. Det är en gammal lagstiftning. Det är hög tid att vi ser över den och får den i fas med hur arbetsmarknaden ser ut i dag, säger han till Arbetet.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...