Handeln kan bli en vinnare när fler svenskar får sina skattepengar tidigt

I dagarna får drygt två miljoner svenskar dela på 13,7 miljarder kronor i skatteåterbäring. ”Fyra miljarder av det borde hamna i handeln”, säger Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson.
Text: Daniel Norman
Annons:

Den som deklarerade digitalt senast den 2 april utan att göra justeringar kan räkna med att få tillbaka sin skatteåterbäring den här veckan.

I år handlar det om 2 035 902 personer, vilket är dubbelt så många som de 900 000 som fick tidig skatteåterbäring i fjol.

Totalt får de dela på 13,7 miljarder kronor.

Handeln kan få vara med och dela på kakan.

– Det är klar att vi hoppas att det kommer bli så. De senaste tio kvartalen har vi emellertid sett att svenskarna lägger en mindre del av sin konsumtion i svensk detaljhandel och mer pengar på restaurangbesök, resor och shopping utomlands eller från utländska sajter, säger Johan Davidson till Market.

Han uppskattar ändå att 30 procent av svenskarnas skatteåterbäring borde hamna i svenska butiker vilket skulle innebära ett tillskott på drygt fyra miljarder kronor.

– Det är ett välkommet tillskott även om kanske inte alla köp sker nu i april.

Vilka branscher som gynnas är enligt Johan Davidson svårt att sia om.

– Historiskt har svenskarna betett sig olika. Ofta handlar det om engångsinvesteringar i kapitalvaror. Det är svårt att generellt säga vilka branscher som gynnas.

Däremot tror han att det är en fördel för handeln att så många svenskar får skatteåterbäringen nu och inte i sommar.

– Det kan minska utlandsläckaget.

Ju närmare sommaren vi kommer desto mer sugna är svenskarna på att spendera pengar på resor.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...