Foto: Foto: Pontus Nyman

Handeln i utsatta områden pressad – regeringen kallar till stormöte

Handeln lever under hård press i landets utsatta områden. Nu kallar regeringen till ett stormöte för att diskutera problemen. ”Vi hoppas att gemensamt kunna komma fram till bra och konstruktiva åtgärder”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Handeln har slagit larm om situationen för butiker i utsatta områden. Nu reagerar regeringen och kallar Svensk Handel, polisen, Brå, landets fem största kommuner, Företagarna och Stockholms Handelskammare till ett möte på Rosenbad.

– Vi kommer understryka att situationen är akut för många handlare. De orkar inte längre. Och i många fall är butiken den enda verksamhet som återstår i de här områdena. All annan service har ofta redan gett upp, säger Mats Hedenström, som tillsammans med Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer närvarar på mötet.

Från regeringen deltar näringsminister Mikael Damberg (S) och samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S).

Regeringen satsar i år 500 miljoner kronor på att minska segregationen. Hur dessa ska fördelas ska bland annat diskuteras på mötet.
 

Åtgärderna kan bland annat riktas mot vardagsbrottslighet i form av stölder och hot i butiksmiljö.

– Kommunerna kan ha behov av vakter i väntan på att polisresurserna växlas upp. Det kan också handla om andra insatser där man måste jobba direkt mot ungdomsgrupper, säger Mikael Damberg till Dagens Industri.

Mats Hedenström vill se åtgärder både mot brottsligheten och för att bryta utanförskapet och få fler i jobb.

– Det finns områden där de civila strukturerna inte fungerar och där misstron mot samhället är stark. Isolerade områden som är nedgångna och där få invånare har ett jobb att gå till. De som bor och verkar där måste känna samhällets stöd – att polisen kommer när de ringer och att samhället rustar upp det som är nedgånget, säger Mats Hedenström, och fortsätter:

– Det här är problem som ingen har den ultimata lösningen på, men vi har inte uppfattat några åsiktsskillnader mellan de inblandade parterna. Vi upplever att regeringen ser problemen.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...