Foto: Shutterstock

Handeln har OS-drömmar: ”Skulle gynna varumärket Sverige för en lång tid”

Sent i eftermiddag avgörs det om det blir Sverige eller om det blir Italien som får arrangera vinter-OS 2026. ”Det skulle ha en positiv inverkan på hela den svenska besöksnäringen, där handeln är en del”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.
Text: Daniel Norman
Annons:

Omröstningen avgörs i eftermiddag.

Klockan sex i kväll avslöjar Internationella olympiska kommittén om det blir Stockholm–Åre eller Milano–Cortina som får arrangera de olympiska vinterspelen 2026.

– Skulle Sverige få arrangera OS och Paralympics så skulle det ha en positiv inverkan på hela den svenska besöksnäringen, där handeln är en del. Från tidigare studier vet vi att utländska turister spenderar mer pengar per dygn än vad inhemska gör och detta skapar fler jobb, säger Karin Johansson till Market.

Hon ser vinster för hela samhället om Sverige skulle stå som värd för spelen.

– Tävlingarna skulle även stärka den svenska breddidrotten, vara ett skyltfönster för Sveriges hållbarhetsarbete och gynna varumärket Sverige för lång framtid framöver.

I Åre, där de alpina tävlingarna i så fall ska hållas, hoppas Ica-handlaren Lars Ocklind att Internationella olympiska kommittén väljer Sverige.

– Jag hoppas självklart att Sverige ska få vinterspelen för första gången, säger Lars Ocklind till Markets systertidning Icanyheter.

Åre har varit värd för alpina VM tre gånger – senast 2007 och 2019.

– Arrangemangen har fungerat jättebra och vi skulle utan tvekan göra det bra igen.

Vad skulle det betyda för din butik om Sverige får vinter-OS?
– Vi har dragit stor nytta av VM åren innan och efter och det skulle säkert bli liknande på ett OS, säger Lars Ocklind.

Klockan 16 sker omröstningen. Då avgör de 86 delegater som får delta i omröstningen Stockholm–Åres öde.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...