Han tar över ledningen av leksaksjätten: ”Jag gillar utmaningar i retail”

Per Sigvardsson tar över som koncernchef för nordiska leksaksjätten Top-Toy, med Toys R Us och BR Leksaker i Sverige. ”Vi ska bli en ledande omnikanalaktör”, säger han till Market.
Text: Kalle Östgren

Per Sigvardsson tar över som koncernchef för danska leksaksjätten Top-Toy och efterträder Søren Torp Laursen.

Per Sigvardsson är sedan augusti 2015 vd för Granngården, arbetade tidigare som Sverige-vd för Elgiganten och senare som nordisk chef för Elgiganten/Elkjøp.

Han tillträder det nya jobbet den 22 januari – och tar över ledningen av den ledande leksaksaktören i Norden och Tyskland med en omsättning på cirka fem miljarder svenska kronor.

Varför tog du jobbet, vad lockade?
– Jag gillar utmaningar inom retail. Granngården var en utmaning och det här blir nästa steg.

Var ligger utmaningarna inom leksaker?
– Det är en bransch som står inför enorma utmaningar och pressas av branschglidning och en konkurrens från nätet som kommer att öka extremt från både nationella och internationella aktörer. Det är en otroligt spännande utmaning. Leksaksbranschen stöps om av digitalisering och globalisering.

Michael Hauge Sørensen, styrelseordförande för Top-Toy A/S:

“Søren Torp Laursen och jag har sedan i somras diskuterat den långsiktiga strategin för Top-Toy, vilken profil som krävs för att leda företaget in i nästa utvecklingsfas och har tillsammans kommit fram till att vi behöver en koncernchef med en annan profil. Vi kom därför överens om att starta rekryteringen av en ny koncernchef och att Søren lämnar sin post efter en övergångsperiod.”
”Jag är mycket nöjd med utnämningen av Per Sigvardsson som ny koncernchef. Han är en ´true retailer´ med djup erfarenhet av både digital och fysisk handel.”

Hur ser du på utgångsläget för Top-Toy i detta?
– Det är stark, marknadsledande aktör, men som behöver ta ett mycket starkare grepp om omnikanal, distribution och innovation för att utveckla sitt erbjudande. Mitt mål är att göra Top-Toy till en ledande omnikanalaktör.

Hur känns det här beslutet?
– Riktigt bra. Det har mognat fram under en tid. Jag är inte färdig med Granngården, det finns mycket kvar att ta i. Men jag är trygg i att Johnny Andersson, som jag tog med mig från Elkjøp, tar över som vd, och det blir inga drastiska förändringar på Granngården. Visst, det är ett tufft beslut, men det känns enormt spännande och jag ser en tjusning i leksaksbranschen.

Var står den nya vd-stolen?
– Jag flyttar från Malmö och kommer att arbeta från Top-Toys huvudkontor utanför Köpenhamn.

Viktigaste erfarenheterna du tar med dig från dina tidigare uppdrag?
– Tre saker: Kultur, digital handel/omnikanal och innovation, som är otroligt viktig för alla brancher. Vi får aldrig sluta utvecklas, den dagen vi gör det har vi tagit första steget mot döden.

Vilka frågor ser du som viktigast att ta i, vad kommer att stå överst på din todo-lista när du börjar hos Top-Toy?
– Överst kommer att stå ”Kunden”. Jag upplever leksaker som en väldigt produktfokuserad bransch, jag tror man har missat kunden lite. Här finns mycket att göra.

Och hur kommer det att gå med danskan?
– Haha, danska är inga problem för mig, så länge vi inte börjar med halvfjerds och halvfems.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...