Han har djupdykt i den svenska prylhistorien: ”Det är fascinerande tidsmarkörer”

Minns du metalldetektorn, nummerpresentatören och rattmuffen? Det gör Anders Landrén som gjort en tidsresa bland ”Älskade prylar”. Boken är en nostalgitripp som ges ut av Clas Ohlson inför företagets hundraårsfirande.
Text: Kalle Östgren

År 2018 fyller Clas Ohlson 100 år och inför jubileet ger företaget ut boken Älskade prylar.

Här bjuds läsaren på en tidsresa genom både prylhistoria och samhällsutveckling. Boken är en nostalgitripp med allt från husgeråd och verktyg till leksaker, fotoutrustningar och redskap för friluftslivet.

Bland textförfattarna återfinns tv-profilen Ernst Kirschsteiger, regissören Maria Blom, konstnären och leksaksfantasten Lasse Åberg, och äventyraren Johanna Davidsson som berättar om sina relationer till prylar, användande och samlande.

‒ Det har varit väldigt fascinerande att arbeta med boken. Det blir så tydligt vilka utmärkta tidsmarkörer prylarna är. Större teknikskiften och samhällsutveckling speglas i vilka prylar vi använt oss av genom åren. Jag tror att boken kommer att bjuda på många roliga aha-upplevelser, säger Anders Landén på Centrum för Näringslivshistoria, som varit redaktör för boken.

LYSER UPP. Fingerbelysning, en lampa man sätter på sitt finger så man kan skriva i mörker.

Vilka är dina egna roligaste aha-upplevelser under jobbet med boken?
– En produkt som faktiskt till slut inte är med. Clas Ohlson sålde under en period Breitling-klockor och det var väldigt överraskande. Förmodligen var det en bra investering för de som köpte en sådan variant, säger Anders Landén och fortsätter:

– Jag växte upp under 1980- och 1990-talet och uppskattade väldigt mycket att se saker jag glömt att jag minns från de decennierna. Metalldetektorn till exempel, jag hade ingen aning om att de förbjöds i Sverige (är tydligen fortfarande stort i Danmark) eller när wokpannan kom och blev årets julklapp 1990. Mycket av charmen är också hur man fotograferade då. En stenhård blixt som lyser upp objekten. Befäster tidsepoken på ett härligt sätt.

VEM RINGER? Nummerpresentatören var populär på 90-talet.

Den var årtionden med stora teknikskiften: De första hemmadatorerna, internets genombrott och mobiltelefoner.

– Tidiga modeller och sådant som levde en kort tid innan teknikskiftet, som minicalls och nummerpresentatörer, var roliga att återse. Nummerpresentatören var ju en ”game changer” när den kom och jag hade helt glömt hur beroende jag var. Men boken är väldigt bred, tror att alla kan hitta saker som de har en personlig relation till.

Dina egna favoriter i boken?
– Prylarna är en berättelse om Sverige och följer de behov vi haft. Det är väldigt roligt att se och följa, vi skriver också om upptäckterna under varje decennium så man kan se saker i samhället som påverkat konsumtionsmönstren.

KOLOSS. Någon som känner igen örontelefonen?

Och på prylnivå?
– Länge är produkterna i katalogerna ritade för hand. Det är konstverk allihop. Detaljrikedomen och stilen är verkligen retro-snygg, jag gillar dem allihopa. Jag är också väldigt svag för snygga foton av andra retroprodukter som till exempel högtalare, systemkameror och hörlurar. De skulle garanterat vara storsäljare i dag.

Vad tycker du själv är det roligaste i boken?
– Det finns ett kapitel som heter "När det bara behövs", där finns väldigt många roliga saker. Det var kapitlet som jag och den otroligt duktige bildredaktören och arkivarien Martin Månson slet allra mest med. Det finns så mycket som ser tämligen onödigt ut men som man på riktigt inte kan vara utan när man väl har förälskat sig i. Fingerbelysning, en lampa man sätter på sitt finger så man kan skriva i mörker, rattmuff och den gamla bagagevagnen återfinns till exempel i kapitlet, säger Anders Landén och avslutar:

– Det är också väldigt roligt att läsa våra krönikörers personliga relation till ämnena. Prylar berör!

Älskade prylar, som ges ut i samarbete med Förlaget Näringslivshistoria, finns från och med nu till försäljning i Clas Ohlsons svenska butiker och på clasohlson.com.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...