Hamrelius slår igen: ”Pengarna räcker inte till hyran och lönerna”

Nya ägaren gav snabbt upp. Nu stänger klassiska Hamrelius bokhandel i Malmö. ”Kundunderlaget är för dåligt.”
Annons:
Text: David Jansson
Annons:

När legendariska Hamrelius bokhandel i Malmö gick i konkurs i början av förra året köpte Hoi Förlag konkursboet för 700 000 kronor för att driva verksamheten i gallerian Caroli vidare.

Sölve Dahlgren, vd för Hoi Förlag, hade gott hopp om att man skulle kunna undvika att hamna i samma ekonomiska bekymmer som den tidigare ägaren Gudmund Hamrelius, som länge hade brottats med problem och först flyttat butiken från Hansacompagniet till Södergatan och sedan från Södergatan till Caroli.

– Har man varit länge i en bransch är det lätt att bli hemmablind och göra som man alltid gjort. Vi är ett förlag som kommer in i branschen från en annan vinkel och med friska ögon som gör att vi förhoppningsvis kan se nya lösningar och hitta rätt mix mellan gammalt och nytt, förklarade Sölve Dahlgren för Market.

Men bara ett och ett halvt år efter att Hamrelius bokhandel återöppnades är det hela över. I slutet av september stänger Hoi Förlag bokhandeln. All personal i butiken har sagts upp och sortimentet håller på att reas ut.

Varför stänger ni?
– Omsättningen räcker inte för att betala hyran och lönerna till personalen. Det finns tyvärr inga tecken på att situationen kommer att förbättras tillräckligt mycket det närmsta året och ägarna är inte beredda att skjuta till mer pengar, svarar Sölve Dahlgren.

Vad har gått sämre än ni trodde när ni köpte bokhandeln?
– Framför allt att antalet kunder som shoppar i Caroli har minskat istället för att öka. Flera butiker och restauranger har stängt det senaste året.

– Vi hade nog större förhoppningar på att malmöborna skulle vilja stötta en lokal oberoende bokhandel genom att handla hos oss. Men tyvärr har det inte skett. Kundunderlaget i gallerian är för dåligt och vi har inte själva lyckats dra dit besökare som kommer enbart för bokhandelns skull.

Finns det någon framtiden för den fysiska bokhandeln?
- Ja, absolut. Men det krävs att man har en tydlig inriktning. Kedjor som Akademibokhandeln kommer att vara presentbokhandlare. Vid sidan av dem kommer det att finnas plats för tydligt nischade bokhandlare, åtminstone i storstäderna. 

– Ett exempel är SF-bokhandeln och det finns bokhandlare inriktade på språk som English Bookshop i Uppsala samt ett par bokhandlare med barnböcker i fokus. Kanske är det dags för en deckarbokhandel?

Är det något ni funderar på?
– Ja, det är väl en av de idéer vi tittar på.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...