Hållbarhetsexperten: Återvinning räcker inte, vi måste minska konsumtionen

Se avfall som en resurs och skapa fler affärsmodeller som bygger på att konsumtionen ska minska. Det var några av tankarna som lyftes fram under ett välbesökt seminarium om hur Sverige blir ett hållbart välfärdssamhälle.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Hur skapar man ekonomisk tillväxt och samtidigt har en hållbar och grön utveckling? Den frågan stod i centrum under Ikeas seminarium ”Hur blir Sverige ett hållbart välfärdssamhälle?”

I början på juni lanserade Ikea en ny hållbarhetsstrategi som bland annat innebär att inredningsjätten ska designa alla sina produkter för ett cirkulärt liv år 2030.

– Vi vill tillföra mer resurser till planeten än vi tar ut. Vi är inte framme men vill föregå med gott exempel, säger Ikeas Sverigechef Håkan Svedman.

Han påpekar att det också handlar om att påverka alla parter i Ikeas ekosystem, inte minst leverantörerna, och att det finns en social aspekt kopplad till hållbarhet.

– Vi tittar till exempel på frågan om rättvisa löner och hur vi kan rekrytera människor med utanförskap. Mångfald går hand i hand med hållbarhet.

Att hållbar välfärd är en svår fråga betonar även Stina Billinger, statssekreterare hos närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

– Det är mycket som behöver göras och för att öka omställningstakten behöver vi få bort regelkrånglet, säger hon och nämner bland annat vikten av att pressa på EU.

– Med en strategi för hållbar konsumtion som inkluderar många myndigheter och parter kan det bli bra effekt när man drämmer till, säger hon.

Åsa Svanfelt, docent i hållbar utveckling och framtidsstudier vid KTH, slår fast att hållbarhet inte bara handlar om återvinning och cirkularitet.

– Det kanske inte bara går att ha sådana lösningar utan vi måste även minska konsumtionen för att vara hållbara, säger hon.

För det krävs också ändrade attityder hos konsumenterna.

– Vi måste utmana inställningen till snabbkonsumtionen som ju är det snabba sockret, säger Stina Billinger.

Håkan Svedman menar att mycket handlar om att förlänga produkternas liv.

– I Jönköping har kunderna möjlighet att lämna tillbaka varor som vi kan sälja vidare men då drabbas vi av dubbel moms. Det vore välkommet med regelförändringar som kan underlätta detta. Vi försöker ta ansvar för hela värdekedjan och jobbar hela tiden för att bli bättre.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...