Hallå där, Martin Trawinski, hur går det med semmelförberedelserna?

Semla, fastlagsbulle, hetvägg – i dag firas ett kärt barn med många namn. Vi ringde Martin Trawinski, bageriansvarig på Stora Coop i Märsta, redan i går för att kolla hur det gick med bullbaket.
Annons:
Text: Susan Berzelius, Marie Hillblom
Annons:

Semlor

Semlan är en sorts bakelse gjord av en söt vetebulle, ofta smaksatt med kardemumma, fylld med mandelmassa och vispad grädde.

Semla kallas också för fastlagsbulle, fettisdagsbulle och hetvägg (och då serveras den med varm mjölk till).

Fettisdagen – den stora semmeldagen – infaller tisdagen efter fastlagssöndagen. 2020 firas fettisdagen den 25 februari.

Enligt uppskattningar konsumerar svenskarna sex miljoner semlor under fettisdagen.

Sedan 2011 har Arla utsett Stans bästa semla. Årets vinnare avslöjas onsdag 26 februari.

2019 vann en småländsk semla från Stigs Konditori och Servicebutik i Gullringen.

I morgon är det fettisdagen, hur går det med semmelförberedelserna?

– Det går bra. Mandelmassan gjorde vi redan förra veckan och i kväll bakar vi de första omgångarna med bullar. Plastar man dem bara ordentligt är de fina i morgon också. Jag går igång och bakar klockan tre i natt.

Hur många semlor räknar du med att ni säljer?

– 8 000 är planen. Förra året sålde vi 6 500 men nu höjer vi ribban ytterligare.

Vad är hemligheten bakom en riktigt god semla?

– Mycket kardemumma i bulldegen, mandelmassa som är välgjord och så lösvispad grädde.

Martin Trawinski, bageriansvarig på Stora Coop i Märsta
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...