Foto: Foto: Shutterstock

Hälften handlade online under Black Friday: ”E-handlar som aldrig förr”

Svenskarna handlade för fem miljarder kronor under Black Friday. Och hälften av de som handlade gjorde det bara på nätet. Det visar en ny undersökning från Postnord.
Text: Daniel Norman
Annons:

– Svenskarna e-handlar som aldrig förr, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker hos Postnord, i en kommentar. 

Var tredje svensk handlade under Black Friday. Hälften av inköpen gjordes på nätet.

Postnord konstaterar att det aldrig e-handlats så mycket under ett och samma dygn. 

– Både e-handlare och distributörer har planerat länge för den här dagen, men ingen hade kunnat drömma om en sådan här utveckling, säger Carin Blom. 

Under helgen hanterade Postnord 719 000 paket vilket är 51 procent fler än i fjol. Det är också väsentligt högre än vad prognosen inför dagen visade. 

Totalt handlades det varor för 5,3 miljarder kronor under Black Friday, en ökning med 46 procent från året innan. I genomsnitt spenderade varje person 2 290 kronor där kläder och hemelektronik var det man köpte mest av. 

Black Friday har pekats ut som startskottet på julhandeln. Postnords undersökning visar att 58 procent handlade varor till sig själv, elva procent köpte enbart julklappar. 25 procent köpte både och. 

– De flesta tror att Black Friday tar av decemberförsäljningen, och det stämmer till viss del, men det är också tydligt att en stor del av konsumenterna passar på att handla till sig själva under dagen, säger Carin Blom.  

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...