Göteborgshandlarnas skarpa kritik mot byggprojekten i city: ”Det är en katastrof”

September har varit en katastrof för handeln i Göteborgs innerstad. Det menar Anna Qvick Carlsson som driver Magnussons Ur i femte generationen. ”Det beror på alla ombyggnationer. Vi tappar kunder till köpcentrumen”, säger hon.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Anna Qvick Carlsson är inte ensam – försäljningstappet delas av många butiker i Göteborgs innerstad berättar hon. Och missnöjet är utbrett och vädras fritt i Facebook-gruppen: ”Vi inom vallgraven Viva”.

– Det har pågått en längre tid. Det är långa och utdragna ombyggnationer överallt som gör det väldigt krångligt som inresande till Göteborg att förstå hur man ens ska komma in till oss i stadskärnan. Dessutom får du räkna med långa köer, säger hon och fortsätter:

– Frågan är om man som privatperson ens åker till staden då? Det är ju enklare att åka någon annanstans. 

För de som väl kommer in, menar Anna Qvick Carlsson, har billiga parkeringar successivt plockats bort och ersatts med korttidsparkeringar där kunden max får stå två eller fyra timmar och tvingas betala 30 kronor per timme.

– När man kommer in över helgen och vill handla i Göteborg så vill man ju inte gärna springa fram och tillbaka till bilen för att förnya parkeringen – och dessutom betala skjortan. Man vill kanske handla och gå och äta något där emellan.

Problemen i stadskärnan har gjort att fler och fler väljer att handla vid köpcentrumen utanför istället, konstaterar Anna Qvick Carlsson.  

Parkeringar har gjorts om till rastplatser, någon som retar butiksägarna i centrala Göteborg.

Vid Hedenområdet har många parkeringar plockats bort och vid parkeringsrutor längs vägarna har kommunen byggt rastplatser i trä som trängs in mellan bilarna.

– Det är en liten trall med bänk som man har byggt på tidigare parkeringsplatser, men det är väldigt sällan som man ser någon sitta där.

Besöksstatistiken för Magnussons Ur har dalat en tid och Anna Qvick Carlsson ser ett klart samband med kommunens ombyggnationer. September blev något av en bottennotering. Butiken har tappat 23 procent av kunderna jämfört med samma månad föregående år.  

– Redan starten av året har varit trög men september har verkligen varit katastrof. Ombyggnationerna är ett stressmoment som förstör upplevelsen för kunderna i en annars väldigt mysig stad.

Market har sökt Innerstaden Göteborg för en kommentar.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...