Foto: Foto: Kalle Östgren

Glesbygdsbutiken som storsatsar: ”Ser mer möjligheter än problem”

När andra lägger ner på småorter trycker handlarparet på gasen. Nu dubblar de säljytan för Ica Nära-butiken i Blattnicksele. ”Vi breddar utbudet och bygger ett ´Truck stop´”, säger Mathias Bäcklund.
Text: Kalle Östgren
Annons:

Mathias Bäcklund och Deborah Lunder driver tillsammans två butiker i Västerbotten: Ica Nära i Blattnicksele och Ica Nära Nalohallen i Sorsele.

Nu bygger de ut butiken i Blattnicksele.

– Nuvarande säljyta är cirka 130 kvadratmeter, nu bygger vi ut med ytterligare 250 kvadratmeter, varav 150 kvadratmeter är säljyta.

Satsningen görs för att fånga upp två behov.

– I grund och botten gör vi det här för att serva våra kunder på orten och visa vårat sortiment bättre, så att fler kan veckohandla på hemmaplan i stället för att åka till Sorsele eller Storuman. Vi har ett bra sortiment redan nu, men ytan är för liten och vi har svårt att visa upp det. Vi kommer också att satsa mer på färdiga måltidslösningar, säger han.

Det andra behovet – och möjligheten – är den täta trafiken längs E45:an, ”Turistvägen”, som passerar genom orten.

– Här kommer många turister och det går förbi väldigt mycket tunga transporter, både från Norge och lokalt. Vi kommer också att bygga en kafédel, ett ”Truck stop”, säger Mathias Bäcklund.
 
– Sammantaget har vi identifierat ett behov som ingen annan tillgodoser. Vi har kollat noga med marknaden under en längre tid innan vi tog beslutet att bygga ut. Vi har sett att det finns ett jätteintresse.
 
Mathias Bäcklund, som 2015 utsågs till ”Företagsammast i Västerbotten”, ser chanser till tillväxt där många ger upp.
 
– Vi väljer att se möjligheter där andra ser omöjliga utmaningar och tror på att ge bra service lokalt, på den egna orten.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...