Foto: Foto: Vendela Kjerner

Gallerix räddat från konkurs – hyrestvist med Emporia höll på att sätta käppar i hjulen

Gallerix undviker konkurs. Borgenärerna godkänner ackordet vilket gör att kedjan inte längre befinner sig i rekonstruktion. En skuld efter en misslyckad etablering i Emporia höll på att sätta käppar i hjulen.
Text: Daniel Norman
Annons:

Dålig försäljning och stora skulder gjorde att Gallerix ansökte om rekonstruktion i mitten av januari. 

Sedan dess har Gallerix stängt flera olönsamma butiker. Bland annat i Sundsvall, Östersund och Växjö. 

Efter att borgenärerna nu godkänt ackordsförslaget, vilket innebär att 25 procent av skulderna betalas tillbaka, meddelar Uppsala tingsrätt att Gallerix inte längre befinner sig i rekonstruktion.

 93 av 94 röstberättigade borgenärer sa ja till förslaget. 

En tvist med köpcentrumet Emporia i Malmö efter en misslyckad etablering där höll emellertid på att sätta käpparna i hjulet. 

Kedjan hade ett avtal på en lokal som sträckte sig fram till 2020. Men då verksamheten inte utvecklades som önskat ville Gallerix säga upp det. Då man inte lyckades komma överens med Emporia om att säga upp avtalet lämnade kedjan lokalen på eget bevåg i januari 2017. 

Enligt en vitesklausul i avtalet var Gallerix skyldig Emporia 5 000 kronor för varje dag butiken inte hölls öppen. Då avtalet sträckte sig fram till 2020 skulle handla om 6 405 000 kronor, till det ska läggas 3 866 324 kronor i hyresskulder för resterande tiden. 

Gallerix menade att hyresavtalet bröts när kedjan lämnade lokalerna och lämnade tillbaka nycklarna och att skulden därmed är lägre, Emporia höll inte med. Skuldens storlek var avgörande för hur stort inflytande Emporia skulle få under ackordsförhandlingarna.

Uppsala tingsrätt valde att gå på Gallerix linje och därmed godkändes ackordet. 

 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...