Full gas för Ikeas hotellsatsning – fördubblar antalet kommande år

Projektet som lanserades för några år sedan, där Ikea tillsammans med amerikanska Marriot, öppnar hotell ökar nu tempot betydligt. Kedjan kommer att fördubbla antalet hotell under året som kommer och kedjan – som heter Moxy – ska gå i frontlinjen för Marriots Europa-satsning.
Text: Lars Welin

I veckan blev det klart att Moxy-kedjan etableras i Belgien i samarbete med Groupe Cayman som kommer att driva hotellen. De två första enheterna öppnar i Gent och Antwerpen 2019. Samtidigt pågår jakten på fler lägen för nya hotell i Bryssel, Liege och Charleroi.

Moxy lanserades som ett samarbetsprojekt mellan Ikea och Marriot redan 2013. Ikea hade då på egen hand under en tid funderat på att starta en hotellkedja. Året efter öppnade det första hotellet i Milano i Italien.

Det handlar om prisvärda hotell men Moxy är ingen renodlad budgethotell-kedja. Enligt kedjan själv handlar det om att erbjuda ”fyrstjärninga hotell till trestjärniga priser”. Tilltalet i profilen andas ungdom och hotellen har flera publika ytor.

I dag finns 26 Moxy-hotell i USA, Europa och Asien. Men närmare ett 40-tal hotell är planerade att öppna under nästa år – och kedjan kommer därmed i ett slag att bli dubbelt så stor som i dag.

Trots samarbetet finns det inga Ikea-möbler i Moxy-hotellens inredning. Men effektivitet – och platta paket – gör att det går snabbt att etablera nya hotell i kedjan. Det enda som påminner om Ikea ska vara uppgifter i media om att det serveras köttbullar i restaurangen.

Tidigare i år tillkännagav Marriot att man gör en särskild satsning på att växa i Europa. Kedjans djärva mål är att öka antaler Moxy-rum från dagens cirka 1 000 till 19 000 inom tre år. Marriot ser Moxy som ett livsstilshotell för att nå yngre målgruper.

Ikea driver ett eget hotell, i Älmhult, nära företagets hjärta och ursprungsplats. Det hotellet går ”all in”, med genomgående Ikea-stil och hela inredningen kommer från möbeljättens egna sortiment. Även nära Ikeas kontor i Malmö, Hubbhult, har bolaget planer på att uppföra ett eget hotell. 

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...