Fotbolls-VM och tv-försäljning – en riktig kärlekshistoria

Få försäljningssamband är så starka som världsmästerskap i fotboll och försäljning av tv-apparater. Fotbolls-VM 2014 sågs av 3,2 miljarder människor och många av dem köpte en ny tv. ”Det märks väldigt tydligt på försäljningen varje gång det är mästerskap”, säger Tommy Ahlvin, försäljningschef på Elgiganten.
Text: Pontus Nyman
Annons:

När den 17-åriga legendaren Pelé höll sig framme och cementerade slutresultatet till 5-2 den 29 juni 1958 hade Brasilien inte bara tagit sin första VM-titel någonsin. De hade också tystat värdnationen Sverige framför ögonen på 50 000 tillresta besökare.

Ett VM-silver blev inte bara den bästa prestationen någonsin för Sverige, utan också startskottet för tv-apparater i det svenska folkhemmet. Under turneringen hade antalet tv-licenser sexdubblats till 150 000.

– Kopplingen mellan VM och tv har nog aldrig stannat av sedan dess, säger Tommy Ahlvin till Market.

GENOMBROTTET. Under fotbolls-VM 1958 såldes tusentals apparater.

1970 hålls till exempel fotbolls-VM i Mexiko och äldre och mer erfaren Pelé dominerar mästerskapet på en svart-vit tv i 20 tum. Storleken som är vanligast på den här tiden. Ett fåtal hushåll kan stoltsera med den allra senaste tekniken och har förmånen att se VM-finalen mellan Italien och Brasilien i färg. Brasilien tar åter hem VM-bucklan med 4-1.

Fyra år senare, 1974, vinner Västtyskland med 2-1 mot Nederländerna och färg-tv:n har på allvar gjort sitt intåg. Finalen ses på 25 tum som är vanligast i svenska hushåll.

PÅ VÄGGEN. I slutet av 2004 tog försäljningen av platt-tv rejäl fart.

Vi hoppar till 1980-talet och ser hur Italien snuvar Spanien på segerpokalen 1982 och hur Argentina vinner mot Västtyskland 1986 i Mexiko. Standard-tv:n har nu vuxit till 28 tum.

– På 80-talet byggde majoriteten av tv-apparaterna på så kallade katodstrålerör, en teknik som krävde att väggarna i tv-apparaten var tjocka och storleken på röret begränsades på grund av vikt och kostnad. Nya tekniker möjliggjorde däremot för plattare tv-apparater och den här tidens tv-modeller fick därmed smeknamnet ”tjock-tv”, säger Tommy Ahlvin.

Spolar vi fram lite, till fotbolls-VM 2002 i Sydkorea och Japan har de så kallade plasma-skärmarna börjat bli populära. Med både tunnare och större skärmar kan tittarna se Brasilien plocka hem VM-bucklan efter vinst mot Tyskland med 2-0.

TV och fotbolls-VM i siffror

  • Under fotbolls-VM i Sverige 1958 ökade tv-licenserna från 25 000 till 150 000.
  • Inför fotbolls-VM i Tyskland 2006 ökade försäljningen av platt-tv med 500 procent.
  • Månaden innan VM-premiären i Brasilien 2014 noterades en ökning av tv-apparater med 40 procent jämfört med samma period året innan. På skärmar från 50 tum och uppåt ökade försäljningen med 200 procent och för 60 tum och uppåt ökade den med 657 procent.
  • Inför årets VM har tv-försäljningen i storleken 55 till 70 tum ökat med 30 procent jämfört med förra året. 70-tummare och större har ökat med 500 procent.
  • Källa: Elgiganten

I slutet av 2004 tar försäljningen av platt-tv ordentlig fart och efterfrågan på bildrörs-tv avstannar. I fotbolls-VM 2006 står Italien som slutsegrare efter en vansinnesutvisning av storstjärnan Zinedine Zidane och en nagelbitande straffläggning. Marco Materazzi som med grova ord provocerat fram Zidanes så kända skallning blir också den matchkvitterande hjälten.

Nu har plattskärmarna fått verkligt fotfäste i Sverige och standardskärmen i de svenska hemmen är 32 tum.

Tolv år senare ser vi fram emot ett fotbolls-VM i Ryssland med svenskt deltagande. Den vanligaste skärmstorleken i hemmen har stigit till 55 tum men storlekar runt 70 tum och uppåt är de som ökar allra mest.

– Många passar på att köpa en ny tv för att få bästa möjliga upplevelse, vilket märks extra tydligt när Sverige deltar. Så har det alltid varit sedan 1958, berättar Tommy Ahlvin.

Vilken tv tittar du själv VM på?
– Jag föredrar att titta på en stor skärm, gärna en Oled eller Qled för bästa bildupplevelse. Givetvis i sällskap med kompisar och en ordentlig ljudanläggning. Då en del matcher går tidigt om dagarna kommer jag nog strömma dessa i min mobiltelefon.

Vad för typ av TV ska man se finalen på?
– Samma som alla andra matcher, en stor tv. Gärna 65 tum eller större. Det blir en helt annan upplevelse helt enkelt.

JU STÖRRE DESTO BÄTTRE. Tommy Ahlvin ser gärna fotbolls-VM på en stor skärm – med en ordentlig ljudanläggning inkopplad.

Vilka lag bortsett från Sverige tror du på i år?
– Brasilien och Frankrike. Just brassarna känns oerhört starka och är säkert sugna på revansch efter fiaskot mot Tyskland i förra VM. Jag tror att de står som slutsegrare.

Hur tror du att det går för Sverige?
– Jag tror Sverige kniper andraplatsen i gruppen och tar sig vidare till åttondelsfinalen.

Vem vinner skytteligan?
– Gabriel Jesus i Brasilien. Det vore däremot kul om en svensk, kanske Emil Forsberg, kunde vara med och hota i toppen.

Vilket blir det stora skrällaget i år?
– Jag vill svara Sverige, men tror ett lag som Senegal med Sadio Mané i spetsen kan skrälla och gå långt.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...