Foto: Foto: Bigstockphoto

Forskare: Här är framtidens butiker

Närportalen. Fullfillmentcentralen. Hybriden. Digital pop-up. Inspirationsbutiken. Det är fem fysiska butiksformat vi kan få se mer av i framtiden.
Annons:
Text: David Jansson
Annons:

Många räknar med att den växande e-handeln kommer att leda till en omfattande butiksdöd i den traditionella handeln.

Men en mer trolig effekt är att e-handeln kommer att leda till en ännu större variation av butiker i den fysiska världen.

Det anser handelsforskaren Johan Hagberg, Centre for Retailing, Handelshögskolan i Göteborg. Han har identifierat fem butiksformat som han tror att vi kommer att få se mer av i framtiden:

• Närportalen
En fysisk butik där konsumenterna kan hämta precis allting de e-handlar, såväl kläderna, böckerna som matkassarna.  Hit levererar samtliga detaljhandelsföretag och transportombud de varor hushållen i närområdet köper online.

• Fullfillment-centralen
En lagerbutik som inte ger någon som helst service utan som bygger helt på självbetjäning. Hit åker konsumenterna för att handla hem varor de redan vet att de vill ha, till exempel för att de alltid köper de varorna.

• Hybriden
Butiken som kombinerar traditionell försäljning med digital teknik som pekskärmar och digitala provrum som gör det möjligt att e-handla ett stort utbud av produkter – och få hjälp med allting av kunnig personal.

• Digital pop-up
Köpcentrum förnyar sitt butiksutbud med tillfälliga butiker där konsumenterna kan se och prova varorna – och sedan köpa varorna digitalt och få dem hemlevererade i stället för att transportera hem dem själva.

• Inspirationsbutiken
Butiker typ Apple Store som satsar allt på upplevelse och service - och som tar såväl kunnig personal som ny digital teknik till hjälp för att ge besökarna så mycket inspiration, tips och råd som möjligt.

Vilket av de här butiksformaten tror du att vi kommer att få se särskilt mycket av?
– Inspirationsbutiken. Det finns många sätt att förstärka den fysiska butikens fördelar, inte minst med hjälp av digital teknik, svarar Johan Hagberg.

Tror du att vissa av butiksformaten blir vanligare i en del branscher än i andra?
– Ja, jag tror att Närportalen kan få en särskild betydelse för livsmedelshandeln och att Digital pop-up kan bli särskilt intressant för modehandeln.

Vilka butiker kommer att slås ut?
– Det blir de som varken utnyttjar den fysiska butikens fördelar eller de möjligheter som digitaliseringen innebär.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...